Папа проголосив 4 вересня Днем молитви і посту в намірі Лівану
  • Чтв, 03/09/2020 - 10:33
Наприкінці загальної аудієнції, що відбувалася через чотири тижні після трагічних вибухів у Лівані, Папа звернувся зі словами солідарності до ліванців, особливо, мешканців Бейтрута, оголошуючи про спеціальний день молитви, з нагоди якого до Лівану вирушає його спеціальний посланець.

«Через місяць після трагедії, що уразила місто Бейрут, моя думка знову лине до дорогого Лівану та його населення, що переживає важкі випробування», – сказав Папа Франциск наприкінці загальної аудієнції в середу, 2 вересня 2020. Перед цим він покликав до себе священика з Лівану, який, тримаючи в руках національний прапор, брав участь в цій аудієнції, і якого він побачив, прямуючи до свого місця та вітаючись з прочанами. Тож на фоні ліванського прапора, Глава Католицької Церкви мовив:

«Як святий Іван Павло ІІ сказав тридцять років тому в поворотний момент історії країни, також і я сьогодні повторюю: Перед обличчям неоднократних трагедій, яких зазнає кожен з мешканців цієї землі, ми усвідомлюємо серйозну небезпеку, що загрожує самому ж існуванню країни. Ліван не може бути покинутим у своїй самотності. Понад сто років Ліван був країною надії, також і в найтемніші періоди своєї історії, ліванці зберігали свою віру в Бога і показали знатність зробити свою землю місцем толерантності, пошани співжиття, унікальним в регіоні». За словами Святішого Отця, «глибоко правдивим» є ствердження про те, що Ліван є чимось більшим, ніж країна, що він – послання надії, приклад плюралізму, й ми «не можемо дозволити, аби ця спадщина загубилася».

 

«Заохочую всіх ліванців не переставати надіятися та віднаходити сили й енергію, необхідні для того, щоб розпочати все наново. Прошу політиків, релігійних лідерів, щиро й прозоро діяти на користь відбудови, поступившись частковими інтересами, скеровуючи погляд на спільне добро та майбутнє країни», – вів далі Папа, звернувшись також із закликом до міжнародної спільноти, аби допомогла цій країни вийти з глибокої кризи. Окремі слова підтримки він скерував до мешканців Бейрута, побажавши, аби віра та молитва були їхньою силою і заохотивши не покидати свій край, аби не змарнувалася «мрія тих, які повірили у майбуття прекрасної та процвітаючої країни».

Звертаючись з окремими словами до єпископів, священиків, богопосвячених осіб і мирян, Глава Католицької Церкви заохотив їх і надалі вірно супроводити Божий люд, закликавши душпастирів до апостольської ревності та духа убозтва, разом з бідим народом, який страждає. «Допомагайте вашим вірним та вашому народові підвестися й бути головними дійовими особами нового відродження», – закликав він, особливо наголошуючи на культурі зустрічі, згоді та братерстві.

«На цій основі стане можливим запевнити безперервність християнської присутності та ваш неоціненний внесок у життя країни, в арабський світ та весь регіон, в дусі братерства між усіма релігійними традиціями, присутніми в Лівані. І з цієї причини хочу запросити всіх пережити вселенський день молитви й посту за Ліван наступної п’ятниці, 4 вересня», – сказав Папа, повідомляючи, що з цієї нагоди Державний Секретар кардинал П’єтро Паролін від його імені здійснить візит до Лівану.

«Пожертвуймо нашу молитву за весь Ліван і за Бейрут. Виявімо близькість також і через конкретні жести милосердної любові, як і в інших схожих ситуаціях», – закликав Святіший Отець, запросивши також представників інших конфесій і релігій приєднатися до цієї ініціативи у притаманний для них спосіб.