Папа: прогрес є наслідком не корупції, а свободи та солідарності
  • Чтв, 23/06/2022 - 18:08
Приймаючи представників Папської Міжнародної Маріологічної академії та Слідчого управління по боротьбі з мафією, Святіший Отець наголосив на побудові справедливого ладу, який враховує близькість до людей, особливо до найбільш відкинутих.

23 червня 2022 р. Папа Франциск прийняв на аудієнції представників Папської Міжнародної Маріологічної академії та Слідче управління по боротьбі з мафією. Зустріч торкалася втіленої ініціативи Маріологічної Академії для вивчення викривлених форм релігійності, що потрапили під вплив злочинності та мафії, щоб знайти ефективні відповіді на користь необхідного посилення чутливості сумлінь та згідності з Євангелієм форм Марійської набожності. У своєму слові Святіший Отець закликав до побудови братерських спільнот, які плекають спільне благо, щоб протистояти пагубним впливам мафії та будувати новий порядок суспільних змін.

 

Запобігати явищам, які утверджують мафію

У контексті кроків для сприяння здоровій релігійності через братерство, Папа Франциск наголосив на необхідності побудови міцних взаємин, які здійснюються у «домівках», синодально зберігаючи «здорове коріння» тих, які вірили та вірять у красу спільного буття, що розвивається в діалозі, люб’язності та підтримці справедливості для всіх. Ці «домівки», які складаються з людей, відкритих на загальне благо, є антитілами проти «часткових інтересів, корупції, жадібності, насильства, що є ДНК мафії та злочинних організацій». Святіший Отець зазначив, що мафія перемагає тоді, коли страх бере верх над життям. «Тому вони заволодівають розумом і серцем, зсередини позбавляючи людей гідності та свободи», – зауважив Папа Франциск. Він звернувся до Папської Міжнародної Маріологічної академії та слідчого управління по боротьбі з мафією із заохоченням бути опорою змін, даючи всім, особливо найбільш вразливим, надію та свідчення свободи. «Насправді, коли не вистачає безпеки та законності, то першими зазнають шкоди найбільш вразливі і всі ті, кого у різний спосіб можна назвати “останніми”. Усе це сучасні раби, на яких побудована економіка мафії; вони є тими відкиненими мов непотріб, потрібними їм для забруднювання суспільного життя та самого довкілля. Тому я закликаю вас наблизитися до всіх цих людей, жертв свавілля, намагаючись запобігати та боротися зі злочинами», – зазначив Святіший Отець. На його думку, необхідно протистояти також культурному колоніалізму мафії, який доходить деколи до такої міри, що приналежність до мафії вважається частиною культури, тією дорогою, яку потрібно пройти. Таку позицію необхідно подолати «через дослідження, навчання та освітні ініціативи, спрямовані на підтвердження того, що громадянський, соціальний та екологічний прогрес є результатом не корупції та привілеїв, а радше справедливості, свободи, чесності та солідарності», – сказав Папа Франциск.

 

Рішучість у вчинках та близькість до людини

Святіший Отець виокремив делікатність та ризик діяльності двох інституцій, які працюють над визволенням побожності від різних нашарувань, впливів та обумовлень, які не відповідають євангельським критеріям. Він закликав до розпізнавання правильних дій у цьому напрямку. «Я закликаю вас і далі з ентузіазмом продовжувати цю працю, незважаючи на наявність у соціальному, і навіть церковному, тілі деякої сірої зони, в якій важко розпізнати рішуче дистанціювання від старих способів діяння, помилкових і навіть аморальних. Необхідно, щоб всі на кожному рівні рішуче ступали на шлях справедливості та чесності. А там, де були потурання і непрозорість, необхідно досліджувати причини, залишаючи належний простір для здорового “сорому”, без якого зміни неможливі», – підкреслив Папа Франциск.

Підсумовуючи, Святіший Отець заохотив закликав не втомлюватися з ніжністю і співчуттям перебувати поруч з людьми. «Ставайте дедалі більшими промоторами цієї любові до людей, до їхнього життя та до їхнього майбутнього, яка є синтезом ваших власних ідеалів, знаючи, що ця любов здатна породжувати нові стосунки та давати життя більш справедливому порядку через “домівки” та “сім’ї”, оживлені закваскою рівності, справедливості та братерства», – закликав Папа Франциск.