Папа: Прощення – шлях до святості
  • Пон, 20/02/2017 - 12:53

Ввечері, 19 лютого 2017 р., Папа Франциск відвідав вже 13-ту з черги парафію своєї дієцезії. Цього разу від завітав на східну околицю Риму до храму святої Марії Йозефи від Ісусового Серця. Як і попередні такі візити, зустріч Святішого Отця з парафіяльною громадою включала спілкування з представниками різних станів Божого люду.

Особливо насиченою була розмова Єпископа Риму з дітьми й підлітками, що відвідують заняття з катехизму. Спочатку він відповідав на їхні найрізноманітніші запитання, як от: «Чому ти став Папою?», «Ким ти хотів стати, коли був малим?», «Для того, щоб стати Папою, ти, мабуть, мусів добре вчитися у школі?».

Відповідаючи на це останнє запитання, Святіший Отець наголосив, що, насамперед, потрібно бути добрим християнином. А коли його запитали про найважчі моменти з життя, він розповів про проблеми зі здоров’ям, коли йому у віці 20 років через інфекцію вирізали частину легені. «Зрештою, мова йде про важкі хвилини, які всі ми маємо», – сказав він, наголошуючи, однак, на тому, що «життя є Божим даром, але в ньому бувають нелегкі хвилини, які слід долати й прямувати вперед».

А далі вже сам Папа ставив запитання співрозмовникам, перевіривши їхні знання катехизмових правд і проказав разом з ними молитву до Пресвятої Богородиці, уділивши своє благословення та попросивши молитися за нього. Наступною була коротка зустріч з хворими й похилими віком, розмова з якими носила конфіденційний характер, з родинами, що нещодавно охристили своїх дітей, та з сім’ями, які отримують допомогу від місцевого осередку «Карітас». Перед початком Святої Меси Святіший Отець висповідав кількох парафіян.

Коментуючи під час проповіді Христові слові «будьте досконалі, як досконалий Отець ваш Небесний» та Господні слова зі Старого Завіту: «Святими ви мусите бути, бо Я – святий, Господь, Бог ваш», Наступник святого Петра наголосив, що саме такою є «програма нашого життя»: намагатися бути святими. А як дійти до цієї святості навчає Ісус, даючи «конкретні» вказівки в євангельському уривкові, що був прочитаний.

Насамперед, всупереч тому, що було сказано «око за око, зуб за зуб», Ісус закликає відмовитися від помсти. «Якщо ношу у своєму серці образу за щось, що хтось мені вчинив і хочу помститися, це віддаляє мене від дороги святості», – сказав проповідник, наголошуючи на тому, що слова: «Ти мені за все заплатиш», – не належать до «мови християнина». Християнською відповіддю на кривду є «молитва» за кривдника, шлях прощення. «Зло перемагається добром, гріх перемагається силою великодушності», – додав Папа, скеровуючи свій погляд на актуальний стан світу.

У засобах інформації бачимо чимало ненависті, розповідей про великі війни. «Це та сама ненависть, та сама, яку ти носиш у своєму серці на свого ближнього, на родича, на ту чи іншу особу. Вона розрослася, але це та ж сама ненависть. Образа, бажання помститися», – наголосив Святіший Отець, пригадуючи, що Ісус закликає наслідувати великодушність Бога, Який «своєму сонцю велить сходити над злими і над добрими та посилає дощ на праведних і на неправедних», й додав: «Якщо б усі люди світу навчилися цього, то не було би воєн. Бо війна розпочинається в огірченні, в образі, в бажанні помститися».

Тож що слід чинити, аби протистояти цьому лихові, яке «нищить родини, дружбу, руйнує цілі квартали, несе за собою знищення»? Ісус каже: «Любіть ворогів ваших»,  «моліться за тих, які переслідують вас». Слід молитися за те, щоб вони змінилися, щоб ті, які коять лихо, навернулися й удостоїлися Божого прощення.

«Якщо Бог є милосердним, якщо Він є святим і досконалим, то також і ми повинні бути милосердними, святими й досконалими, як і Він. У цьому полягає святість», – сказав Святіший Отець, заохочуючи «розпочинати з малого»: всі ми маємо кривдників, і можемо молитися за них словами: «Отче, це Твій син чи Твоя донька: переміни їхнє серце». Саме це й означає «молитися за тих, які лихо вам коять».

Молитва за тих, «які вбивають дітей на війні», за словами Папи, не дається легко, але ми «повинні навчитися цього». Адже саме молитва є «протиотрутою від ненависті, від війн», які завжди розпочинаються з власної домівки. Отож, слід просити благодаті «не носити у своєму серці образу» та «молитися за тих, які нас не люблять». Адже саме так «ступатимемо дорогою святості й вдосконалення», – підсумував Святіший Отець.