Папа: Просімо благодаті розсудливості на період виходу з карантину
  • Втр, 28/04/2020 - 15:52
Святіший Отець молиться за розсудливу поведінку Божого люду, щоб запобігти повторенню пандемії, та застерігає під пустослів’я і пліткарства, що ведуть до упередженого ставлення до людей.

Папа Франциск і далі служить Святі Меси в прямому ефірі, виходячи назустріч потребам вірних, які в період карантинних заходів не мають можливості брати фізичну участь у богослужіннях. На початку Святої Меси у вівторок, 28 квітня 2020 р., він звернув увагу на поведінку людей перед обличчям карантинних заходів:

«У цей період, коли починають з’являтися розпорядження про вихід із карантину, просімо Господа, аби дав Своєму людові, нам усім, благодать розсудливості та слухняності розпорядженням, аби пандемія не повернулася».

 

Прикриваючись людьми…

Під час проповіді Святіший Отець зупинився на читанні з Діянь Апостолів, в якому розповідалося про каменування святого мученика Стефана. Він звернув увагу на «простоту» того, як все відбувалося: законовчителі не сприйняли вчення, підмовили, аби деякі сказали, ніби чули з його уст богохульство, чим підбурили натовп і посипалося каміння… І це не поодинокий випадок у Святому Письмі, починаючи від того, що трапилося з Ісусом. коли через фальшиві свідчення розпалюється «озвірілість» натовпу, спонукаючи його, так би мовити, «чинити справедливість».

«І тоді ведуть до судді, щоби суддя формалізував цю справу, але особа вже засуджена юрбою. Суддя повинен бути дуже сміливим, аби виступити проти такого народного судження, приготованого і спеціально спровокованого. Так сталося з Пилатом: він ясно бачив, що Ісус був невинний, але бачивши люд, вмив руки», – сказав проповідник, зазначаючи, що й сьогодні ми є свідками таких речей. Наприклад, коли є намір зробити переворот чи усунути якогось політика з виборів, то починається поширення фальшивих новин, наклепів, знаходиться суддя, який готовий творити правосуддя в такий спосіб… Це справжнє «суспільне лінчування», як це сталося зі святим Стефаном: привели на суд вже засудженого обдуреним народом.

Щось схожого, за словами Папи, трапилося з Асією Бібі, що протягом десяти років відсиділа у в’язниці через засуд на підставі наклепу та з огляду на юрбу, що бажала її смерті. Перед «лавиною фальшивих новин» іноді нічого неможливо вдіяти… Чи, наприклад, Шоа, коли було спровоковане негативне ставлення до цілого народу, винищення якого багатьом здавалося чимось нормальним…

 

Також і в щоденному житті…

«Всі ми знаємо, що це не є добре, але тим, чого не знаємо, є існування маленького щоденного лінчування, що старається засуджувати людей, створювати негативну славу, відкидати їх немов непотріб: маленьке щоденне лінчування через пліткарство, що формує думку про інших», – мовив Святіший Отець, звертаючи увагу на те, що все починається із маленьких слів: «Кажуть, що…».

Часто це прикривається шуканням правди, однак, правда «є чимось іншим: правда – це свідчення істинного». А істина «не толерує тиску»… Вистачить поглянути на першого мученика Стефана, на апостолів: всі вони дали це свідчення. Або ж інші мученики, як от спогадуваний цього дня святий П’єр Шанель, що став жертвою фальшивої обмови у нібито змові проти володаря.

«І замислімося над собою, над своїм язиком: дуже часто ми своїми коментарями започатковуємо схоже лінчування. Й у наших християнських інституціях ми бачили чимало повсякденних лінчувань, що розпочалися із пліткарства», – сказав Папа, побажавши: «Нехай же Господь допоможе нам бути справедливими в наших судженнях, не започатковувати, або ж не слідувати за цими масовими осудженнями, викликаними пліткарством».