Папа: Просімо витривалості в служінні, незважаючи на падіння
  • Втр, 07/04/2020 - 14:26

Роздумуючи над переслідуваннями, яких зазнав Ісус, Святіший Отець під час Святої Меси підніс молитву за тих, які страждають від несправедливих вердиктів, а під час проповіді, коментуючи Юдину зраду й Петрове відречення, заохотив молитися про благодать витривалості.

Не припиняється трансляція в прямому ефірі ранкових Святих Мес, які Папа Франциск служить в каплиці резиденції «Дім святої Марти», що є жестом близькості з усіма тими, які через протиепідемічні заходи в ці дні не мають можливості брати участь в богослужіннях у храмах.

У світлі вхідного антифону: «Не віддай мене в руки ворогів моїх, проти мене повстали свідки фальшиві», у вівторок, 7 квітня 2020 р., Святіший Отець запросив піднести молитву за несправедливо переслідуваних: «В ці дні Чотиридесятниці, – сказав він, – ми споглядали переслідування, яких зазнав Ісус, те, як законовчителі озлобилися проти Нього: Він був засуджений в атмосфері озлоблення, бувши невинуватим. Хочу сьогодні піднести молитву за всіх людей, які страждають від несправедливого вердикту, продиктованого озлобленням».

Під час проповіді Папа зупинився на читанні з Книги пророка Ісаї, так званій другій пісні Господнього Слуги, та на читанні з Євангелії від Івана, в якому розповідалося про зраду Юди та Петрове відречення.

Господь вибрав нас з материнського лона

Проповідник зауважив, що згадане пророцтво Ісаї – це пророцтво про Месію, про Відкупителя, але також – пророцтво про Божий народ, тобто, «про кожного з нас». Це пророцтво підкреслює, що Господь вибрав Свого слугу ще з лона матері.

«Жоден з нас не впав у цей світ випадково. Кожен має призначення, призначення вільне, призначення Божого обрання. Я народжуюся з призначенням стати Божою дитиною, Божим слугою, із завданням служити, будувати, творити. Й це, – підкреслив Святіший Отець, – від материнського лона».

Слуга Господній

Далі Наступник святого Петра зазначив, що Слуга Господній, про якого говориться в пророцтві, а це Ісус, служив аж до смерті, що могло здаватися поразкою, однак, йдеться про спосіб служіння. Бо служити означає «віддати себе іншим», означає «не претендувати на якусь вигоду».

«Божий люд – слуга, й коли Божий люд віддаляється від цього наставлення служіння – це народ-відступник: він віддаляється від покликання, даного йому Богом. І коли кожен з нас віддаляється від цього покликання служити, то віддаляється від Божої любові. Тоді будує своє життя на іншій любові, яка нерідко є ідолопоклонницькою», – мовив Святіший Отець.

Благодать вірності та покаяння

За словами Папи, Господь вибрав нас від материнського лона, але в житті трапляються падіння. Лише Богородиця та Ісус були безгрішними. Важливо, те, як ми поводимося перед Богом, Який нас вибрав і покликав. Чи спроможні як святий Петро, який клявся у вірності, але відрікся, усвідомити свій гріх після того, як заспівав півень, і розкаятися, просити прощення? Чи як той слуга, що нездатний розпізнати падіння, коли ідолопоклонство впускає диявола до серця, як це трапилося з Юдою?

«Просімо благодаті витривалості в служінні. Іноді можемо посковзнутися, впасти, але просімо благодаті плакати так, як плакав святий Петро», – закликав Святіший Отець.