Папа провів адміністративну реформу в Римській дієцезії
  • Суб, 07/01/2023 - 13:27

В урочистість Богоявлення опублікована Апостольська конституція “In Ecclesiarum Communione”, яка врегульовує церковне життя дієцезії, якою управляє Папа. Документ набирає чинності 31 січня 2023 року.

З одного боку – більша колегіальність, а з іншого – більша участь Папи як єпископа, відповідального за місіонерське служіння в місцевій Церкві. Такими є характерні риси адміністративної реформи Римської дієцезії, яку здійснив Папа Франциск. Апостольською конституцією In Ecclesiarum Communione, опублікованою 6 січня 2023 року, передбачено участь Єпископа Риму в кожному важливішому душпастирському, адміністративному та економічно рішенні, а також окреслено обов’язки кардинала-вікарія, єпископів-помічників, різних органів Вікаріату, що виконує функції дієцезіальної курії для Римської дієцезії, скасовано деякі бюро та створено нові, відповідно до вимог часу. Документ набирає чинності 31 січня 2023 року, скасовуючи Апостольську конституцію святого Івана Павла ІІ «Ecclesia in Urbe» від 1988 року.

Місійне та синодальне перетворення

У преамбулі Папа Франциск нагадує про церковну роль Римської дієцезії, а також аналізує труднощі людей, які мешкають на її території. Ступаючи слідами реформи Римської Курії, ці зміни мають на меті повернути «євангелізаційний та синодальний» вимір Вікаріатові, щоби він був «зразковим місцем сопричастя, діалогу та близькості, гостинним і прозорим на служінні оновленню та душпастирському зростанню Римської дієцезії».

Папа поміщає місію своєї дієцезії в горизонті «єпископської колегіальності та активної участь кожного охрещеного». Він наголошує на тому, що «Церква втрачає свою вірогідність, коли наповняється тим, що не є суттєвим для її місії, або, ще гірше, коли її члени, іноді й ті, хто наділений владою служіння, стають причиною скандалів задля поведінки, невірної Євангелію». Серед сфер, які потребують особливої уваги, Святіший Отець виокремлює нагляд над економічною діяльністю.

Роль колегіальних органів

Документ передбачає посилення ролі Єпископської Ради, яка повинна збиратися тричі протягом місяця, і яку очолюватиме Папа, а за його відсутності – кардинал-вікарій. За згодою ради відбуватиметься призначення капеланів, настоятелів храмів, відповідальних за різні душпастирські служіння. Вона також опрацьовуватиме душпастирську програму та напрямні душпастирського служіння. В економічному адмініструванні дієцезії Папі допомагатиме дієцезіальна рада з економічних питань. Створено також Незалежну наглядову комісію, яка повинна пильнувати над адміністративним і економічним становищем і працею вікаріату.

Настоятелі парафій і свячення

Детальні правила стосуються процедури обрання та призначення нових парохів. У випадку молодих кандидатів обов’язковим є зібрати характеристики від вихователів і від єпископів, які знають їх та їхній попередній досвід. Кардинал-вікарій робитиме подання Папі на призначення парохів, призначаючи у свою чергу віце-парохів. Вікаріат також повинен представляти Папі кандидатів на допущення до свячень, отримавши згоду Єпископської Ради.