Папа Путіну: зупинити війну; Зеленському: відкритість на серйозні пропозиції миру
  • Нед, 02/10/2022 - 19:15
Стурбований новими загрозами та ескалацією війни в Україні, Папа Франциск свої роздуми перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 2 жовтня 2022 р., присвятив рішучому закликові до припинення вогню, засудивши анексію територій, закликавши до пошани територіальної цінності та прав меншин і висловивши біль з приводу численних жертв, між якими багато дітей. Пропонуємо вашій увазі робочий переклад цих роздумів.

Дорогі браття і сестри, доброго дня!

Перебіг війни в Україні став настільки серйозним, нищівним і загрозливим, що викликає велике занепокоєння. Тому сьогодні я хочу присвятити цій темі все роздумування перед молитвою «Ангел Господній». У дійсності, ця жахлива та неймовірна рана людства, замість того, щоби зарубцьовуватися, і далі ще більше кровоточить, загрожуючи розширитися.

Мене глибоко мучать ріки крові та сліз пролиті протягом цих місяців. Я засмучений тисячами жертв, особливо, серед дітей, і великими руйнуваннями, що залишили без домівки багато людей і сімей, несучи загрозу холоду та голоду на великих територіях. Певні вчинки ніколи не можна виправдати! Ніколи! Це жахливо, що світ вивчає географію України через такі назви як Буча, Ірпінь, Маріуполь, Ізюм, Запоріжжя та інші місцевості, що стали місцями невимовних страждань та страху. Що вже й говорити про той факт, що світ знову стоїть перед ядерною загрозою? Це абсурд.

Що ще повинно трапитися? Скільки крові ще повинно пролитися, щоби ми зрозуміли, що війна ніколи не є вирішенням, а лише знищенням? У Боже ім’я та в ім’я почуття людяності, що мешкає в кожному серці, повторюю заклик, аби негайно досягнути припинення вогню. Нехай замовкне зброя та шукаймо умови для того, щоби розпочати переговори, здатні привести до вирішень, які не нав’язані силою, а є узгодженими, справедливими та стабільними. Такими вони будуть, якщо ґрунтуватимуться на пошані до священної цінності людського життя, як також до суверенітету та територіальної цілісності кожної країни, як теж до прав менших і законних побоювань.

Я рішуче засуджую серйозну ситуацію, що останніми днями створилася через чергові дії, суперечні з принципами міжнародного права. Вона, в дійсності, посилює загрозу ядерної ескалації, аж до побоювання неконтрольованих і катастрофічних наслідків на світовому рівні.

Мій заклик, насамперед, звернений до Президента Російської Федерації, благаючи його зупинити, також і з любові до свого народу, цю спіраль насильства та смерті. З іншого боку, засмучений величезними стражданнями українського населення внаслідок зазнаної агресії, скеровую такий же сповнений довіри заклик до Президента України бути відкритим на серйозні мирні пропозиції. Усіх активних діячів міжнародного життя та політичних лідерів країн наполегливо прошу зробити все те, що в їхніх силах, щоби покласти край триваючій війні, не дозволивши втягнутися в небезпечну ескалацію та просувати й підтримувати ініціативи діалогу. Будь ласка, зробімо так, щоб молоді покоління дихали здоровим повітрям миру, а не забрудненим повітрям війни, яка є божевіллям!

Нехай же після семи місяців бойових дій будуть введені в дію всі дипломатичні засоби, навіть ті, які, можливо, не застосовувалися досі, щоби покласти край цій величезній трагедії. Війна сама у собі є помилкою та жахіттям!

Уповаймо на милосердя Бога, Який може перемінити серця, та на материнське заступництво Цариці миру, у період, коли підноситься благальна молитва до Богородиці Розарію в Помпеях, духовно єднаючись із вірними, що зібралися в Її санктуарію та в багатьох частинах світу.