Папа: Рахунки за війну оплачують бідні
  • Втр, 19/02/2019 - 16:02

Що спільного між вселенським потопом і війнами сьогодення? Думками про це Святіший Отець поділився у вівторковій ранковій проповіді.

Бог любить серцем, а не ідеями. В Нього слід просити благодаті сліз перед обличчям нещасть у світі, перед обличчям переслідуваних і тих, які вмирають внаслідок нерозсудливих бомбардувань. Проповідуючи під час Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти» у вівторок, 19 лютого 2019 р., Папа Франциск порівняв ситуацію в світі, описану в розповіді про вселенський потоп, із сучасною, згадуючи про страждання убогих, «які оплачують рахунки» чужих свят.

Почуття Господа Бога

Проповідник закликав вірних мати серце, схоже до Божого, здатне як розгніватися, так і відчувати біль, але також бути як брат між братами, як батько між дітьми. Коментуючи читання з Книги Буття, він зупинився на почуттях Бога, Який, бачачи злобу людей, «розкаявся» за те, що створив їх.

Як зауважив Святіший Отець, бачимо Бога, який має почуття, тобто, «не є абстрактним», складаючись з ідей, але «страждає». «Наш Бог, – сказав він, – має почуття. Наш Бог любить нас серцем, а не ідеями. І коли приголублює нас, то із серцем, і коли, як добрий батько, карає нас, то також робить серцем, страждаючи більше від нас».

Наші часи не є кращими від часів потопу

За словами Папи, ми, як Божі діти, покликані також наслідувати почуття Його серця, відчувати той самий біль перед обличчям нещасть у світі. Адже сьогодення не надто відрізняється від днів потопу, в світі існує чимало проблем і злоби.

«Згадаймо, наприклад, про найслабших, про дітей. Про кількість голодних дітей, дітей без освіти, позбавлених можливості виростати в мирі. Дітей без батьків, вбитих війнами… Дітей-солдатів», – зазначив Наступник святого Петра, додаючи, що ми повинні просити благодаті, щоб «мати серце, схоже до Божого серця», щоб мати, водночас, «і Боже, і людське серце», яким є серце Ісуса.

«У світі існує велике лихо війн сьогодення, рахунки за які оплачують найслабші, убогі, діти, всі ті, кому не вистачає ресурсів, аби прямувати вперед. Думаймо про те, що Господь відчуває біль у Своєму серці, тож наближаймося до Нього зі словами: Господи, поглянь на це все, я Тебе розумію», – підсумував Святіший Отець, заохочуючи молитовно єднатися з Богом перед обличчям цих лих, «які є плодом диявола, який хоче знищити Боже діло».