Папа: реформа ватиканського законодавства належить до місії Церкви
  • Суб, 15/02/2020 - 19:14
Погляд у світлі Євангелія на справедливість та аналіз змін у Ватиканському законодавстві були в центрі уваги промови, з якою Папа звернувся до Трибуналу Держави-Міста Ватикану з нагоди початку судового року.

«Прошу вас із дедалі більшою переконаністю триматися дороги справедливості, як шляху, що вчиняє можливим справжнє братерство, на якому захищені всі, особливо, слабкі та уразливі», – закликав Папа Франциск апарат Трибуналу Держави-Міста Ватикану, приймаючи його працівників у суботу, 15 лютого 2020 р., на аудієнції в Апостольскому палаці у Ватикані, якою відкрився новий судовий рік.

«Знаю, – додав він, – що чимало з вас задіяні в інституціях, призначених для звершення правосуддя та захисту громадського порядку. Й саме тому ваша праця набирає особливої цінності, бо є гарантією не лише порядку, але, насамперед, відповідальності за якість міжособистісних стосунків на нашій території».

 

Справедливість по-євангельському

У цьому контексті першим аспектом, на який вказав Святіший Отець, було Євангеліє, яке «навчає нас погляду глибшого від світської ментальності», показуючи, що справедливість, запропонована Ісусом, не є технічним набором правил, але «диспозицією серця». Євангеліє закликає, насамперед, «встановити справедливість всередині нас», тобто, чувати й вести внутрішню боротьбу, аби всередині нас зло не взяло гору над добром.

«У цьому значенні заохочую кожного почуватися залученими не лише в зовнішнє служіння, що стосується інших, але в особисту працю всередині себе – в наше особисте навернення. Лише ця справедливість породжує справедливість», – підкреслив Наступник святого Петра, звертаючи також увагу на те, що самої справедливості недостатньо і що вона повинна супроводжуватися іншими чеснотами, насамперед, кардинальними – розсудливістю, стійкістю та поміркованістю.

Важкий обов’язок судити

Тож Папа Франциск закликав працівників трибуналу не забувати в своїй щоденній праці про те, що вони часто перебувають перед обличчям людей, «спраглих і голодних справедливості», які нерідко страждають й, іноді, перебувають в полоні туги та відчаю. Тому завданням суддів є, «заглиблюючись у складність людських подій», давати «справедливі відповіді» у світлі вірності законам, але також милосердя, що «не є припиненням справедливості, але її сповненням».

«Йдеться про завдання судити, яке вимагає не лише приготування та рівноваги, але також любові до справедливості та усвідомлення великої та належної відповідальності, пов’язаної із судовим розглядом», – сказав Святіший Отець, додаючи, що в цьому завданні не може також забракнути постійних зусиль, спрямованих на те, щоб «збагнути причини помилки» та «слабкість» правопорушника.

 

Осучаснення законодавства

Другий аспект роздумів про справедливість, за словами Папи, складається із законів, якими регулюються взаємини та їхня законність, а також з «моральних цінностей», які лежать в їхній основі. Він зазначив, що протягом останнього десятиріччя ватиканське законодавство, зокрема, в карній сфері, зазнало значущого реформування. В його основі була не лише «природна вимога осучаснення», але, насамперед, «необхідність дотримуватися міжнародних зобов’язань», які Святий Престол взяв щодо Держави-Міста Ватикану, в тому, що стосується захисту людської особи.

«Головне завдання цих реформ, таким чином, слід розглядати в рамках місії Церкви, воно є інтегральною та суттєвою частиною її служіння. Цим пояснюється той факт, що Святий Престол поділяє зусилля міжнародної спільноти в будуванні справедливого й чесного співжиття, уважного, насамперед, до становища найзлиденніших і відкинених, позбавлених основоположних благ, часто розтоптаних у своїй людській гідності», – сказав Глава Католицької Церкви, пояснюючи, що для конкретизації цих зусиль Святий Престол започаткував процес узгодження власного законодавства із вимогами міжнародного права.

Позитивні наслідки

Посилення співпраці й обмін досвідом із закордонними партнерами, як зауважив далі Святіший Отець, привели до створення внутрішніх органів нагляду, здатних проводити «ефективний і суворий контроль». Ця діяльність останнім часом привела до виявлення підозрілих операцій, які «погано узгоджуються із природою та цілями Церкви», викликавши «розгубленість і занепокоєння» вірних.

«Але в будь-якому випадку, виявляючи повну довіру до діяльності судових і слідчих органів, рішуче дотримуючись принципу презумпції невинуватості осіб, щодо яких ведеться слідство, позитивним моментом є те, що саме в цьому випадку перші сигнали надійшли від внутрішніх органів Ватикану, що діють з різними компетенціями в секторах економіки та фінансів. Це показує ефективність заходів з метою протидії, як цього вимагають міжнародні стандарти», – сказав Папа, підкресливши, що слід далі прямувати цим шляхом, «не лише на рівні законодавчих реформ», але також «започатковуючи нові форми судової співпраці». У цьому контексті він також згадав про роль Ватиканської жандармерії з огляду на слідчі дії на підтримку Бюро промотора справедливості.

 

Перш усього, чесні виконавці

Підсумовуючи свою промову, Святіший Отець нагадав, що поза системами та приписами, потрібні, насамперед, справедливі та чесні особи, особливо, коли йдеться про суддів. З цього випливає заохочення відкривати нові шляхи для «вершення правосуддя на користь сприяння людській гідності, свободі, тобто, врешті-решт, мирові».

«Євангеліє нагадує нам, що наші спроби досягнення земної справедливості завжди мають остаточним горизонтом зустріч з божественною справедливістю, зі справедливістю Господа, Який нас очікує. Ці слова, – сказав Папа, – не повинні нас лякати, а лише спонукати до серйозного та смиренного виконання наших обов’язків».