Папа: Релігії покликані поширювати мир
  • Срд, 18/10/2017 - 16:36

«Мир – це першочергове завдання також і в сьогоднішньому світі, в якому багато народів розтерзані війнами й насиллям. Мир – це божественний дар і, одночасно, людське досягнення», – такими словами Папа Франциск звернувся до делегатів міжнародного міжрелігійного руху «Релігії за мир», прийнявши їх у Ватикані перед загальною аудієнцією вранці 18 жовтня 2017 р.

Святіший Отець наголосив, що «віруючі кожної релігії покликані прагнути миру й молитися за нього; а всі люди доброї волі, особливо ті, що займають відповідальні пости, покликані серцем, розумом і руками трудитися на користь миру, бо мир потрібно «майструвати». І в цьому процесі мир і справедливість будуються разом».

Папа наголосив на особливій та незамінній ролі релігій у будівництві миру. «Коли мова йде про мир, вони не можуть залишатися нейтральними, ані двозначними» – сказав він.  

Наступник святого Петра ще раз повторив те, на чому вже неодноразово наголошував при інших нагодах: «Той, хто чинить насилля, або несправедливість в ім’я релігії, важко ображає Бога, Який є джерелом миру, бо залишає в людині відбиток Своєї мудрості, могутності й краси».

Далі Папа висловив вдячність представникам організації «Релігії за мир», ще раз наголошуючи, що «релігії, за своєю природою, призначені поширювати мир через справедливість, братерство, роззброєння й дбання про створіння». Він також підкреслив на важливості співпраці між релігіями в справі захисту довкілля.

На завершення Папа Франциск уділив делегатам «Релігій за мир» своє Апостольське благословення.

«Релігії за мир» – це найбільша у світі міжрелігійна мережа, яка, починаючи з 1970-го року, виступає за мирне та справедливе співжиття, побудоване на взаємній пошані, на кращому розподілі земних ресурсів за допомогою виховання до миру, діалогу, поширення ідеалів братерства й примирення, виступаючи за роззброєння та співпрацю між народами. Особливість цієї організації полягає в тому, що її учасники намагаються досягнути цю мету за допомогою духовних засобів кожної релігії.

До організації входять представники великих релігій світу, таких як буддизм, конфуціанство, християнство, іудаїзм, індуїзм, іслам, а також представники інших місцевих релігійних традицій. Вона діє у 90 країнах світу на 6 континентах та є вільною від впливу будь-якої політичної та економічної влади й визнана Організацією Об’єднаних Націй як неурядова організація з головним осідком у Нью-Йорку та з представництвами в різних країнах світу.