Папа релігійним братствам: будьте місіонерами Божої лагідності
  • Пон, 16/01/2023 - 15:57
Приймаючи представників італійських церковних і релігійних братств, Папа Франциск вказав їм на три напрямні їхнього шляху, якими є євангельськість, церковність і місійність.

Креативно й динамічно розвивати своє спільнотне життя та харитативне служіння, що ґрунтуються на дарові Хрещення та включають шлях зростання під проводом Святого Духа. Із такими заохоченнями Папа Франциск звернувся до членів італійських релігійних братств, приймаючи у понеділок, 16 січня 2023 р., делегацію Конфедерації братств дієцезій Італії, створеної 2000 року з метою координувати й підтримувати багате розмаїття таких асоціацій. До неї вписані понад 3200 братств, які згуртовують приблизно два мільйони вірних.

Закваска суспільства

Скеровуючи погляд на цю дійсність, Святіший Отець зазначив, що ця «вражаюча картина» нагадує про слова Другого Ватиканського Собору щодо місії мирян у Церкві, які покликані «немовби зсередини, подібно до закваски, причинятися до освячення світу». «Ваша “закваска”, ваші дріжджі добре присутні в церковній і суспільній дійсності Італії, і їх потрібно підтримувати живими, щоби заквасити все тісто», – сказав Папа, заохочуючи розвивати своє спільнотне життя та служіння під проводом Святого Духа, постійно прямуючи вперед. «Багатство і пам’ять про вашу історію ніколи не повинні стати для вас причиною зосередження на собі самих, ностальгічного вшанування минулого, замкнутості на теперішнє та песимізму щодо прийдешнього; вони повинні радше бути сильною спонукою реінвестувати вашу духовну, людську, економічну, мистецьку, історичну, як також фольклорну спадщину, бувши відкритими до знаків часу та Божих несподіванок», – пояснив він.

 

Три фундаментальні напрямні

Наступник святого Петра заохотив братства артикулювати свій шлях згідно з трьома фундаментальними напрямними, якими є «євангельськість, церковність і місійність». Це означає «прямувати вперед слідами Христа, прямувати разом, прямувати, звіщаючи Євангеліє». Щодо першого, Святіший Отець заохотив до щоденного контакту з Божим словом, нагадуючи про свою пораду завжди мати при собі кишенькове Євангеліє і читати кілька рядків, коли випадає нагода. Очевидно, йдеться також про те, щоби брати участь у формаційних заходах, приступати до Святих Таїнств, вести насичене життя особистої і літургійної молитви.

Якщо йдеться про церковний вимір, то покликаючись на слова «дорогого Папи Венедикта XVI», Папа Франциск побажав, аби зустрічі братств ніколи не були чисто адміністративними чи зосередженими виключно на собі, але «місцями слухання Бога та слухання Церкви, братерського діалогу, позначеного атмосферою молитви та щирої милосердної любові». Саме це допомагатиме «залишатися живими спільнотами та знаходити нові шляхи служіння та євангелізації», що веде до третього виміру, яким є «прямувати вперед, звіщаючи Євангеліє», тобто, «свідчачи свою віру та піклуючись про братів і сестер, займаючись особливим чином новими формами бідності».

«І хочу підсумувати, поновивши запрошення бути місіонерами Божої любові та ніжності, милосердя Бога, Який завжди прощає, завжди чекає на нас і дуже нас любить», – мовив Святіший Отець.