Папа реструктуризував Адміністрацію майна Святого Престолу
  • Чтв, 10/07/2014 - 11:44

Включення Звичайною секції Адміністрації майна Святого Престолу (APSA) до складу новоствореного Секретаріату з економічних питань та нове визначення завдань для неї – це рішення, які підписані 8 липня 2014 папою Франциском і опубліковані 9 липня в Апостольському листі, виданому у формі "Motu Proprio ". Папа вирішив внести зміни до компетенції Адміністрації майна та обмежити її виключно до завдань попередньо існуючої надзвичайної секції.

Таким чином, Ватиканська структура відтепер займатиметься тільки власністю Святого Престолу, що гарантує функціонування Римської курії. Вона також керуватиме власністю, довіреною їй іншими інститутами Апостольської Столиці. Очолюватиме її кардинал, якого буде підтримувати група інших кардиналів і секретар. Понтифік наказав префекту Секретаріату з економічних питань створити технічний комітет, завданням якого буде сприяння передачі попередніх повноважень Звичайної секції Адміністрації майна Святого Престолу.

Досі Адміністрація майна складалася з двох секцій. Звичайна секція продовжувала роботу комісії, створеної ще папою Левом XIII у 1880 р., спочатку в якості консультативного органу, якому в 1891 р. була передана пряма відповідальність за управління майном, що залишилося у Святого Престолу після повної втрати Папської держави у 1870 році. Надзвичайна секція досі управляла коштами, наданими урядом Італії в цілях здійснення фінансової конвенції, що була прикладена до Латеранських угод 1929 р.

Після Другої світової війни Міжнародний Валютний Фонд визнав Адміністрацію майна Святого Престолу в якості ватиканського центрального банку.