Папа Римський: боротьба проти зла довга і важка
  • Пон, 21/10/2013 - 09:15

Дорогі брати і сестри, доброго дня,
У сьогоднішньому Євангелії Ісус розповідає притчу про те, що потрібно молитися завжди, не втомлюючись. Героїнею притчі є вдова, якій своєю наполегливістю вдається змусити безчесного суддю вчинити справедливість. І Ісус каже: якщо вдові вдалося переконати того суддю, то чи Бог не почує нас, якщо ми будемо молити Його наполегливо? Слова Ісуса дуже виразні: «А Бог хіба не оборонить своїх вибраних, які до нього день і ніч голосять?» (Лк 18,7).

"Голосити день і ніч" до Бога! Такий образ молитви нас дивує. Але запитаємо себе: чому Бог бажає цього? Хіба Він не знає, чого ми потребуємо? Як сенс бути таким наполегливим з Богом?

І це хороше запитання, яке змушує нас глибше поглянути на дуже важливий аспект віри: Бог закликає нас наполегливо молитися не тому, що Він не зна , що ми потребуємо, і не тому, що Він нас не чує. Навпаки, Він завжди чує нас і знає все про нас, з любов'ю. У нашому повсякденному житті, особливо в труднощах, у боротьбі проти зла навколо і всередині нас Господь не перебуває десь далеко від нас, Він поруч з нами; ми боремося поруч з Ним, і нашою зброєю є саме молитва, яка дає нам відчувати Його присутність поруч з нами, Його милосердя, Його допомогу. Але боротьба проти зла довга і важка, вона вимагає терпіння і наполегливості - як у Мойсея, який повинен був тримати свої руки піднятими вгору, щоб переміг його народ (пор. Вих 17,8-13) . Це так: є боротьба, яку ми повинні вести кожен день, та Бог - наш союзник, віра в Нього - наша сила, і молитва є вираженням цієї віри. Тому Ісус обіцяє перемогу, але наприкінці запитує Себе: «Син Чоловічий, прийшовши, чи знайде віру на землі? » (Лк 18,8). Якщо згасає віра, то згасає і молитва, і ми йдемо в темряві, заблукавши на життєвому шляху.

Тому давайте навчимося у цієї вдови з Євангелія молитися завжди, не втомлюючись. Ця вдова вміла боротися за своїх дітей, і я зараз згадую багатьох жінок, які борються за свою сім'ю, які моляться, які ніколи не втомлюються! Давайте сьогодні всі згадаємо про цих жінок, які своєю поведінкою дають нам справжнє свідчення віри, мужності, прикладу молитви. Згадаймо про них ! Молімося повсякчас, але не для того , щоб переконати Господа силою слів! Він знає краще за нас, в чому наша потреба! Ця щира молитва є вираженням віри в Бога, що кличе нас боротися разом з Ним, кожен день, кожну хвилину, щоб перемагати зло добром.

За матеріалами http://ru.radiovaticana.va