Папа: рішуче вирушити з Ісусом в дорогу, щоб сповнити Божу волю
  • Срд, 04/10/2017 - 10:11

Рішуче вирушати в дорогу з Ісусом, щоб сповнити Божу волю, заохотив Папа Франциск під час ранкової Святої Меси, відслуженої в каплиці резиденції «Дім святої Марти» у Ватикані у вівторок 3 жовтня 2017 року. У проповіді він звернувся до Євангелії від святого Луки, а саме до уривку, в якому розповідається про наближення Христових страждань та хресної смерті. Ісус, приймаючи волю Отця, рішуче приймає рішення вирушити в дорогу й звіщає про це рішення Своїм учням.

«Тільки один раз, – пригадав Святіший Отець, – Ісус вирішив просити Свого Отця, щоб віддалив від Нього хрест. Він про це молився в Оливному саду. Але прийняв волю Отця і був їй слухняний. Був рішучий і слухняний. І так аж до самого кінця...» Господь Ісус є зразком терпеливості на нашому життєвому шляху.

Але Христові учні не завжди Його розуміли або не хотіли розуміти, бо злякались. Перед обличчям Його рішення вирушити до Єрусалиму і там піддатись смерті на хресті, вони не йшли за своїм Учителем. Різні уривки з Євангелій вказують на те, що вони «шукали алібі, аби не думати» про те, що чекало їхнього Господа. А Ісус залишився сам, ніхто не супроводжував Його в цьому рішенні.  «Ми є свідками самотності Ісуса на дорозі до Єрусалиму – і аж до кінця, – сказав Святіший Отець. – Подумаймо про те, як Його залишили учні, про зраду Петра... Євангеліє розповідає, що тільки ангел з’явився з неба, щоб утішити Його в Оливному саду».

Його Святість заохотив «знайти хоч трішки часу, щоб подумати» про Ісуса, Який «нас так полюбив», що добровільно пішов на хрест, оточений незрозумінням з боку навіть своїх найближчих. «Подумати, побачити й подякувати» Ісусові та просити в Нього благодаті відважно слідувати за Ним.