Папа: Різдво полягає в тому, щоб з відкритим серцем дозволити Ісусові зустріти нас
  • Пон, 02/12/2013 - 17:36

Підготуватися до Різдва молитвою, справами милосердя і хвалою Богу закликав Папа Франциск під час Літуршії в каплиці Дому Cв. Марти 2 грудня, в перший понеділок Адвенту.

Коментуючи уривок з Євангелія дня, в якому римський сотник з великою вірою просить Ісуса зцілити свого раба, Папа нагадав про те, що в ці дні ми "починаємо новий шлях", - "шлях Церкви до Різдва". Це свято, уточнив Він, є не тільки періодично повторюваною датою або спогадом про щось прекрасне":

"Різдво - це значно більше: ми йдемо цим шляхом, щоб зустріти Господа. Різдво - це зустріч! І ми йдемо, щоб зустріти Його: зустріти Його серцем, життям; зустріти Його живим, таким, як Він є; зустріти Його з вірою. А жити з вірою нелегко. У слові, яке ми слухали, Господь дивується цьому сотникові: Він дивується його вірі. Сотник пройшов шлях, щоб зустріти Господа, але зробив це з вірою. Тому він не тільки зустрів Господа, але відчув радість від того, що Господь зустрів його. Саме такої зустрічі ми бажаємо: зустрічі віри!".

І важливо не стільки те, що ми зустрічаємо Господа, - підкреслив Папа. - Набагато важливіше "дозволити Йому зустріти нас":

"Коли тільки ми зустрічаємо Господа, то це ми - скажемо це в лапках - є "господарями" зустрічі, але, коли ми дозволяємо Йому зустріти нас, то це Він входить до нас, Він нас повністю перетворює, бо саме це і є пришестя, те, що означає пришестя Христа: перетворити все заново, перетворити серце, душу, життя, надію, шлях. Ми знаходимося в дорозі з вірою, - з вірою цього сотника, - щоб зустріти Господа і головним чином для того, щоб дозволити Йому зустріти нас!".

Але для цього потрібне відкрите серце:

"Треба мати відкрите серце, щоб Він міг зустріти нас і сказати нам те, що Він хоче сказати. А це не завжди те, що ми хочемо почути! Він є Господь, і Він скаже те, що призначене кожному з нас, тому що Господь не дивиться на нас усіх разом, як на масу, ні! Він дивиться кожному в обличчя, в очі, тому що любов не абстрактна: вона конкретна! Від людини до людини: Господь, Особистість, дивиться на мене, особистість. Дозволити Господу зустріти нас означає саме це: дозволити Господу любити нас!".

На цьому шляху до Різдва - підсумував Папа - нам допоможе "старанність в молитві - потрібно більше молитися; бути діяльними в братському милосерді, бути ближче до потребуючих; і відчувати радість у славленні Господа". Отже: "молитва, милосердя і хвала", з відкритим серцем, "щоб Господь міг нас зустріти".

За матеріалами http://ru.radiovaticana.va