Папа: різдвяні ялинка та вертеп допомагають споглядати Таємницю Бога
  • Птн, 07/12/2018 - 17:25

Папа Франциск подякував жертводавцям за різдвяну ялинку та вертеп, які цього року прикрасили площу Святого Петра, та пригадав про їхнє символічне значення у призмі приходу Божого Сина у наш світ.

«Вітаю вас та приймаю з великою вдячністю дарунки, які ви прийшли мені скласти: різдвяну ялинку та вертеп, які вже споряджені на площі Святого Петра і їх матимуть нагоду оглядати численні паломники з усіх куточків світу», – промовив на початку своєї промови Папа Франциск, приймаючи у п’ятницю, 7 грудня 2018 р., у Ватикані жертводавців, які зробили Апостольській Столиці цьогорічні різдвяні дарунки, аби ними прикрасити центральну ватиканську площу. Паломники з Єзоло та Порденоне прибули до  Ватикану на урочистість інавгурації вертепу та засвічення ялинки, що відбудеться цього ж дня ввечері. Вселенський Архиєрей висловив вдячність кожному, хто спричинився до цих дарунків, розпочинаючи від Патріарха Венеції та єпископа Конкордії-Порденоме, дякуючи їм також і за теплі слова вітання.
Два знаки, що вказують на Різдво

Різдвяна ялинка та вертеп – це два знаки, які ніколи не перестають нас зачаровувати; вони розповідають нам про Різдво та допомагають споглядати Таємницю Бога, Який став людиною, щоб бути поряд із кожною людиною. Різдвяна ялинка своїм світлом пригадує нам про те, що Ісус Христос є світлом душі, яке проганяє темряву ворожнечі та робить місце прощенню. Цього року ялинка, привезена із Кансільйо, що у північно-східному регіоні Італії і сягає своєю висотою понад 20 метрів, символізує Бога, Який через народження Свого Сина принизив Себе Самого, ставши чоловіком, аби таким чином піднести людину до Себе, підвести її з егоїзму та гріха. Божий Син приймає на Себе людську природу, щоб вчинити людину учасником Своєї божественної та нетлінної природи.      

Символ вертепу

Вертеп, який цього року прикрасив центральну площу Ватикану, виготовлений з йезольського піску, що має доломітське походження. За словами Папи пісок є простим убогим матеріалом, що вказує на применшення Бога у Таїнстві Воплочення у Вифлеємі.

Може здаватись, що це применшення протиставиться Божестенності, однак, ні, адже воно є свободою. Хто є малим в євангельському значенні, той не лише є легким, але й вільним від усякої невгамовності показати себе перед іншими та від бажання успіху; той, немов діти, які проявляються та діють спонтанно. «Усі ми покликані бути вільними перед Богом, мати свободу, як дитина перед своїм батьком», – наголосив Вселенський Архиєрей, додавши, що Ісус Христос, Якого ми кладемо у ясла, є Божим Сином і нашим Спасителем, Який є святим в убогості, применшенні, простоті та покорі.

Плоди Різдва

Папа побажав, щоб різдвяна ялинка та вертеп, що є прекрасними символами празника Христового Різдва, принесли у родини та у місця зустрічей відбиток світла та ніжності Господа Бога, аби допомогли усім по-справжньому пережити празник Різдва. А також, щоб кожен із нас, споглядаючи Дитятко Ісуса, покладеного у яслах, теж зміг стати свідком покори, ніжності та доброти.