Папа розповів про лицемірів у Церкві
  • Суб, 22/06/2013 - 10:33

«Інтелектуали без таланту, фахівці з етики, які не знають добра, носії музейної краси»: ось категорії «лицемірів, яких викривав Ісус», – сказав Папа Франциск під час Літургії вранці 19 червня в каплиці Дому св.Марти, зупинившись у своїй проповіді на такому явищі, як лицемірство, яке є також у Церкві. Серед інших Папі співслужили кардинал Марк Уелле, префект Конгрегації єпископів, і Архієпископ Вінченцо Палья, глава Папської Ради з питань сім'ї, які супроводжували дві групи посадових осіб та працівників відповідних відомств.

У своїй проповіді Папа нагадав, що «Господь кілька разів каже в Євангелії про лицемірство» і «проти лицемірів», – перерахувавши три найзначніші епізоди. Перший – коли фарисеї хочуть випробувати Ісуса, запитуючи, чи дозволено платити данину кесареві (Мт. 22, 15-22). Другий – коли саддукеї пропонують Йому розсудити випадок жінки, що овдовіла сім разів (Мт. 22, 24 - 30). На думку Папи, з цих двох епізодів виникає певна категорія лицемірів, – тих, хто «пішов шляхом казуїстики» і таким чином бажали «зловити Ісуса в пастку».

Втретє Ісус згадує лицемірів – ще суворішими словами, зазначив Папа, – у главі 23 Євангелія від Матея, коли Христос звертається до книжників і фарисеїв: «Горе вам, лицеміри, що зачиняєте Царство Небесне, бо самі не входите і бажаючих увійти не допускаєте. Горе вам, лицеміри, що поїдаєте доми вдовиць і напоказ молитесь довго». До цього типу лицемірів, на думку Папи Франциска, відносяться ті, хто йде по шляху «безлічі приписів і законів, через які Слово Боже не здаються плідним», а «також шляхом марнославства»: «Все ж справи свої вони роблять, щоб їх бачили люди розширюють сховища свої і збільшують китиці», – говорить про них Ісус.

Таким чином, – підсумував свої думки Святіший Отець, – «перші є лицемірами казуїстики, інтелектуалами казуїстики», яким «бракує розуму, щоб знайти, пояснити Бога», вони залишаються винятково в межах «казуїстики: це можна, а того не можна». Це «християни – інтелектуали без таланту». Другі ж є лицемірами заповідей, «вони ведуть Народ Божий у глухий кут, на шлях без виходу. Це «фахівці» з етики, позбавлені доброти. Вони не знають, що таке добро. Вони – «фахівці» з етики: треба робити так, так і так ... Вони зобов'язують виконувати заповіді, але їм незнайоме почуття доброти». Вони прикрашають себе «пишними одежами, безліччю речей, щоб здаватися величними, досконалими»; і проте «у них немає почуття прекрасного. Їм доступна тільки позбавлена ​​життя музейна краса».

Але це ще не все. У сьогоднішньому Євангелії (Мт. 6, 1-6. 16-18) «Господь говорить про інший клас лицемірів, тих, хто «спеціалізується» на священних сторонах християнського життя». Цей випадок, застеріг Папа Франциск, є найсерйознішим, оскільки стосується гріха проти Святого Духа. «Господь, – сказав він, – говорить про піст, молитву і милостині: три стовпи християнського благочестя, внутрішнього обігу, які Церква пропонує всім нам під час Великого Посту. І на цьому шляху є лицеміри, які роздуваються від гордості, постячи, роздаючи милостиню, молячись. Я думаю, що коли лицемірство досягає такої точки у взаєминах з Богом, ми стоїмо буквально поруч з гріхом проти Святого Духа. Такі люди не знають краси, не знають любові, вони не знають істини; вони дріб'язкові та боягузливі».

Проте ще не все втрачено. Встати на правильний шлях допоможе те, що говорить Павло в першому читанні (2 Кор 9, 6-11): «Він говорить про щедрість, про радість. У кожного з нас є спокуса лицемірства. У всіх. У всіх християн, – сказав Папа. – Але в кожного є і благодать, благодать, яка виходить від Ісуса Христа, благодать радості, благодать великодушності, щедрості». І, якщо «лицемір не знає, що таке радість, не знає, що таке щедрість, не знає, що таке великодушність», Павло показує нам альтернативний шлях, що складається саме з «радості, щедрості, великодушності».

Папа закликав пам'ятати про те, що Ісус «говорить нам молитися в таємниці, намастити пахощами голову в день посту і не сурмити перед собою, коли робимо добро». У цьому, – запевнив Папа, посилаючись на притчу Ісуса, наведену в Євангелії від Луки (18, 9-14), – «нам допоможе прекрасний образ митаря: Господи, помилуй мене, грішника! І цю молитву ми повинні повторювати щодня, знаючи, що ми грішні, але конкретними гріхами, а не теоретичними».

У тій же притчі є ще один образ, наслідування якого треба уникати: образ фарисея. Папа змалював його так: «Господи, я все роблю, я перебуваю в асоціації ...». Ми не повинні бути такими, – сказав Папа. Навпаки, «попросимо Господа зберегти нас від лицемірства і дарувати нам благодать любові, щедрості великодушності та радості».

За матеріалами: http://ru.radiovaticana.va