Папа розповів про Різдво на сторінках "Financial Times"
  • Чтв, 20/12/2012 - 19:19

 "Financial Times" - одна з найавторитетніших і стародавніх фінансово-економічних міжнародних газет у світі, опублікувала на своїх сторінках коментар Бенедикта XVI до його останньої книги "Дитинство Христа". Керівництво газети звернулося до Святішого Отця з проханням написати статтю з приводу наступаючого Різдва. Незважаючи на незвичність пропозиції, Папа на неї погодився, бачачи прекрасну можливість розповісти про Христа і Його послання великій аудиторії в урочистий момент християнського літургійного року.

 

Стаття Бенедикта XVI називається "Час для християн діяти в світі". У ній Папа зазначив, що розповідь про Різдво, яке міститься в Новому Завіті, показує відмінність Ісуса, очікуваного Месії, від усіх земних владик. Він протиставив Ісуса тодішньому імператору Августу, який розповсюдив на всі підвладні землі "Pax Romana" - "Римський Мир" - Мир, даний імператором Римської імперії. "Однак це Дитя, народжене в темному і дальньому куточку імперії, принесло в світ  мир більший, по-справжньому повсюдний за своїми цілями і перетинаючий будь-які кордони в просторі і часі", - написав Папа.

 

Святіший Отець нагадав, що Ісус був нащадком  царя Давида, але звільнення, яке Він приніс своєму народу, не було пов'язано з перемогою над ворожими військами, але з остаточною перемогою над гріхом і смертю. "Народження Христа закликає нас переосмислити наші пріоритети, наші цінності, наш спосіб життя. У той час як Різдво, без сумнівів, є часом великої радості, одночасно є також часом глибокого роздуму, більш того – іспиту сумління. В кінці цього року, який характеризувався економічними втратами для багатьох, що ми можемо взяти від скромності, бідності, простоти сцени в яслах?", - запитав Папа.

Бенедикт XVI зазначив, що Євангеліє є для християн джерелом натхнення для повсякденного життя, а також діяльності у світі, незалежно від того, чи вона здійснюється в парламенті чи на біржі. "Християни не повинні втікати від світу, але навпаки - діяти в ньому. Але їх діяльність у політиці та економіці повинна перевершувати будь-які форми ідеологій", - закликав Папа.

Він підкреслив, що ця діяльність особливо повинна відбуватися в сфері боротьби з бідністю, у справедливому використанні і діленні ресурсами, в боротьбі з використанням інших людей, в сприянні миру і справедливості для всіх. За думкою Святішого Отця, ці цілі, які розділяються багатьма в світі, дають можливість для співпраці між християнами та іншими.

Бенедикт XVI нагадав, що християни повинні давати Цезарю  тільки те, що йому належить, а не те, що належить Богу. Але "починаючи від культу імператора в стародавньому Римі до тоталітарних режимів недавно минулого століття, Цезар намагався зайняти місце Бога". "Якщо християни відмовляються ставати на коліна перед помилковими пропозиціями нашого часу, роблять це не тому, що мають застаріле уявлення про світ. Навпаки, роблять це тому, що вільні від ідеологічних уподобань і натхнені таким  шляхетним баченням людської долі, що не можуть приймати компроміси з тим, що може йому перешкоджати", - написав Папа.

За матеріалами: http://be.radiovaticana.va