Папа розповів вірним про 31-шу Апостольську подорож
  • Чтв, 12/09/2019 - 09:20

За традицією, під час першої загальної аудієнції після Апостольської подорожі Папа Франциск ділиться з вірними враженнями про ці події.

«Надія світу – це Христос, а Його Євангеліє – це наймогутніша закваска братерства, свободи, справедливості й миру для всіх народів», – цими словами Папа Франциск розпочав свою катехизу під час загальної аудієнції на площі святого Петра в середу, 11 вересня 2019 р., в якій підсумував свою Апостольську подорож до Мозамбіку, Мадагаскару та Маврикію, що завершилася попереднього дня.

Любов до ворогів – зерно любові, що вгамовує насилля

Розповідаючи про візит до Мозамбіку, Святіший Отець наголосив на тому, що місцева Церква й надалі супроводжує мирний процес, важливим етапом якого було підписання мирного договору 1 серпня цього року між сторонами внутрішнього конфлікту. Він висловив особливу вдячність Спільноті святого Егідія за їхній внесок у цей процес примирення. Серед численних зустрічей, які відбулися під час візиту, Наступник святого Петра звернув особливу увагу на відвідини лікарні на периферії столиці Мапуто. Він наголосив, що в цій лікарні, яку підтримує Спільнота святого Егідія, в центрі уваги перебувають хворі й усі трудяться для хворих. Пригадуючи про завершальну Святу Месу подорожі до Мозамбуку, Папа вказав на атмосферу радості серед учасників Меси, незважаючи на дощ. «І там знову прозвучав Христовий заклик: “Любіть своїх ворогів” (Лк 6,27) – зерно справжньої революції, любові, що вгамовує насилля й породжує братерство», – наголосив Святіший Отець.

Поєднання праці, гідності, дбання про найбідніших і освіту для дітей

Далі Вселенський Архиєрей пригадав про подорож до Мадагаскару – «країни, багатої на красу й природні ресурси, але позначеної бідністю». Папа зазначив, що побажав малагасійцям подолати протиріччя й будувати своє майбутнє в пошані до довкілля й соціальної справедливості. Пророчим знаком в цьому контексті для нього стали відвідини «Містечка дружби Акамасоа», мешканці якого «намагаються поєднувати працю, гідність, дбання про найбідніших і освіту для дітей».

Серед різних зустрічей на Мадагаскарі, Святіший Отець пригадав також зустріч з молоддю, під час якої прозвучали свідчення, молодь виконувала пісні й танці.

Місце зустрічі різних культур, традицій і релігій

Зупиняючись на останньому етапі 31-ї подорожі, – візиті до Маврикію, –Вселенський Архиєрей наголосив, що ця країна, з одного боку, є улюбленою метою туристів, а з іншого, – місцем зустрічі різних культур, традицій і релігій. Папа вказав на «інтенсивний міжрелігійний діалог та приязнь між різними релігійними лідерами». «Коли я увійшов до приміщення місцевого Єпископату, – розповів Папа, – то побачив гарний букет квітів: його надіслав Великий Імам на знак братерства».

Папа Франциск пригадав, що літургійним читанням Святої Меси в Маврикію був євангельський уривок про Блаженства, «які є протиотрутою від егоїстичного й дискримінаційного добробуту та закваскою справжнього щастя, пронизаного милосердям, справедливістю і миром». Святіший Отець наголосив також, що його вразили зусилля місцевих єпископів, спрямовані на євангелізацію вбогих.

«З Матір’ю Божою я відчуваюся в безпеці»

«Я повернувся вчора ввечері до Ватикану, – зазначив Папа на завершення. – Перед подорожжю і після, я завжди іду молитися до Божої Матері «Salus Populi Romani», аби Вона супроводила мене під час подорожі як Мати, щоб підказувала мені, як діяти, щоб спрямовувала мої слова, мої дії. З Матір’ю Божою я почуваюся в безпеці».