Папа серед біженців: Усі ми браття! Всі потребуємо миру!
  • Пон, 30/11/2015 - 11:07

«Ми повинні молитися за мир та трудитися на користь миру. Але мир без любові, без дружби, без толерантності, без прощення неможливий», – сказав Папа Франциск, відвідуючи табір біженців, організований при парафії Найсвятішого Спасителя в Банґі, столиці Центральноафриканської Республіки.

Майже тисяча осіб, домівки яких були спалені та розграбовані під час громадянської війни, знайшли притулок при парафії. Проблема біженців – це один з найскладніших гуманітарних викликів країни, в якій з поміж 4,5 мільйонів мешканців, 440 тисяч є внутрішніми переселенцями, а понад 450 тисяч шукають безпеку в сусідніх країнах. Зважаючи на присутність у місті миротворчих контингентів, столичні парафії та мечеті, як також парки, а навіть і аеропорт, перетворилися у табори біженців.

Зустріч з Папою стала незабутнім днем для 800 центральноафриканських біженців, які чекали його на території навколо парафіяльного комплексу. Святішого Отця не могли не зворушити радісні усмішки дітей, які, не заважаючи на крайню нужду, випромінювали радість і надію. Діти тримали в руках шматки білої тканини, на якій були написані слова «істина», «мир», «прощення», «справедливість», «любов»…

Уважно прочитавши ці слова й посилаючись на них, Папа наголосив на обов’язкові молитися за мир і трудитися на користь миру, який, однак, неможливий без того всього, на що вказували діти. «Кожен з нас, – сказав він, – повинен щось зробити. Я бажаю вам та всім центральноафриканцям, миру, великого миру між вами. Щоб ви могли жити в мирі, не зважаючи на те, якою є ваша етнічна, культурна чи релігійна приналежність або суспільний стан. Всі в мирі! Всі! Тому що Усі ми – браття».