Папа: Ще ніхто не перевершив Бога у великодушності та доброті
  • Пон, 28/09/2015 - 16:37

«Бог прагне, щоб усі Його діти були співучасниками у бенкеті благовісті», – наголосив Папа Франциск у проповіді під час Святої Меси з нагоди закриття Всесвітньої зустрічі Родин у Філадельфії, США, у неділю, 27 вересня 2015 року, заохотив вірних звернути увагу на сильні мовні алегорії біблійних текстів, що були прочитані під час богослужіння. Згідно з оцінкою місцевої влади, на Бенджамін Франклін Авенью та довколишніх вулицях та площах зібралося коло 2 мільйонів вірних.

У першому читанні розповідалось про старозавітного пророка Мойсея, до якого приступив один хлопець і розповів, що якісь два чоловіки пророкують у таборі та звіщають Боже слово, роблячи це без мандату. А з євангельського читання довідуємось про те, як святий Іван розповів Ісусові, що учні заборонили одному чоловікові виганяти бісів іменем Ісуса, адже він не був з їхньої групи. І тут, за словами Папи, стається несподіване: як Мойсей, так і Христос, докоряють учням за їхню недалекоглядність. «Якби ж то усі люди були Божими Пророками! Як би ж то всі були здатними творити чудеса в ім’я Ісуса Христа!»

Ісус зауважує, що люди досить вороже наставлені щодо Нього, не сприймають Його відкритості до людей, які увірували в Нього, хоч і не належали до вибраного народу. Учні Спасителя діють у добрій вірі: їм важко зрозуміти свободу Бога, Який посилає дощ як на добрих, так і на злих (пор. Мт. 5, 45), Який оминає «бюрократію, чиновництво та вузьке гроно вибраних».

Далі проповідник зазначив, що Бог не залишає, щоб хтось перевищив Його у великодушності та доброті. Він засіває Свою присутність у світі, бо ж у цьому полягає любов, «не в тому, що ми полюбили Бога, а що Він полюбив нас і послав Сина Свого – примирення за наші гріхи» (1 Ів. 4, 10). Ця любов дає нам глибоку впевненість у тому, що Бог нас шукає, що Він на нас чекає! Саме це довір’я й спонукає Христового учня до діяння та сприяння добрим ініціативам.

«Бог прагне, щоб усі Його діти були співучасниками у бенкеті благовісті. Не перешкоджайте тому, що є добрим, – каже Ісус, – навпаки, допоможіть йому розвинутись. Ставити під сумнів діяння Святого Духа, робити вигляд, що воно не має нічого спільного з тими, які не належать “до нашої групи”, які не є “такими, як ми”, – це небезпечна спокуса. Вона не лише блокує навернення до віри, але закладає викривлення віри», – наголосив Глава Католицької Церкви, додавши, що віра відкриває «вікно» для діяльної присутності Святого Духа і показує нам, що подібно, «як щастя і святість, вона завжди пов’язана з незначними жестами». «Хто напоїть вас кухлем води тому, що ви Христові, – істинно кажу вам, – той не втратить своєї нагороди» (Мк. 9, 41).

Це дрібні жести, які кожен із нас вчиться вдома, в сім’ї, це жести, які вчиняють кожен наш день відмінним від попереднього: це жести ніжності, любові, співчуття… Такі, як тепла страва на вечерю, приготований на світанку сніданок, благословення перед сном, теплі обійми після важкого робочого дня та багато інших.

«Любов проявляється у маленьких жестах, у дбанні про найменші деталі щоденного життя, завдяки яким ми почуваємося вдома. Віра зростає тоді, коли нею живуть та формують її в любові. Тому наші сім’ї, наші домівки є справжніми домашніми Церквами: тими місцями, де віра стає життям, а життя – вірою», – наголосив Вселенський Архиєрей, пригадуючи, що Спаситель запрошує нас не перешкоджати і не забороняти тих маленьких чудесних жестів, а навпаки, Він хоче, щоб ми їх заохочували, розвивали, щоб ними супроводжували наше щоденне життя і заохочували усіх інших людей до таких маленьких знаків любові, як знаків Божого життя і Його діяльної присутності в нашому світі.

Далі Святіший Отець зазначив, що така поведінка, до якої усі ми запрошені, спонукає нас запитати у себе самих: «Що ми робимо, щоб так жити в наших сім’ях, в наших суспільствах? Який світ хочемо залишити нашим дітям?». На переконання Вселенського Архиєрея, наш спільний дім більше вже не може толерувати «безплідні поділи»; невідкладний виклик захищати наш спільний дім включає також старання «об’єднати весь людський рід в пошуку стійкого та цілісного розвитку».

Папа пригадав також слова з Євангелії від святого Луки: «Коли ви, злими бувши, умієте давати дітям вашим дари добрі, оскільки більш Отець небесний дасть Святого Духа тим, що у нього просять» (Лк. 11, 13). На його думку, у цьому твердженні вкладена велика істина, адже якщо говорити про доброту та чистість серця, то ми, люди, насправді, «не маємо чим хвалитися». Але Ісус знає, що у тому, що стосується дітей, «ми здатні на безмежну великодушність», тому й Він підбадьорює нас: якщо ми маємо віру, то Отець дасть нам Свого Духа.

«Кожна людина, яка у цьому світі бажає закласти сім’ю, яка навчає дітей радіти кожним жестом, спрямованим на перемогу над злом, сім’ю, яка показує, що Святий Дух є живим і діяльним, знайде нашу вдячність і нашу пошану, незалежно від того, до якого народу, регіону чи релігії вона належить. Нехай Господь подасть нам дар бути пророками, вістунами Його Євангелія, Євангелія родини, родинної любові, подасть нам, як Своїм учням, благодать бути гідними цієї чистоти серця, яка не соромиться Євангелія», – побажав Папа Франциск.