Папа: Щоб біль батьків Альфі Еванса був почутим
  • Чтв, 05/04/2018 - 16:10

Ввечері, 4 квітня 2018 р., через повідомлення у Твіттері Папа Франциск висловився щодо ситуації навколо маленького Альфі, англійського майже дворічного хлопчика, що перебуває в лікарні в Ліверпулі в стані коми, якому лікарі хочуть відключити систему вентиляції легень, яка підтримує його при житті.

«Щиро сподіваюся, що вдасться зробити все необхідне для того, щоб і надалі зі співчуттям опікуватися маленьким Альфі Евансом і що глибокі страждання його батьків будуть почутими. Молюся за Альфі, за його сім’ю та за всіх залучених осіб», – читаємо у повідомленні.

Ця справа нагадує про інші схожі випадки в Англії, а саме – історії Чарлі Ґарда та Ісаї Гааструпа. Альфі уражений невідомою хворобою, яку лікарі вважають невиліковною та дегенеративною, а тому звернулися до Верховного Суду з проханням дозволити відключити систему життєзабезпечення. Судді авторизували цей крок, вважаючи «жорстокою, несправедливою та негуманною» настирливістю будь-які подальші спроби лікування. В немовляти виявлено ураження головного мозку, але на деякі стимули він реагує, зберігаючи стабільне серцебиття.

Батьки Альфі не втрачають надію та розпочали юридичні змагання, які на даний час виявилися даремними. Також і Європейський Суд Прав Людини оголосив їхню скаргу неприйнятною. Тепер вони просять про можливість перевезти сина до іншого медичного закладу, навіть і закордонного, який готовий випробувати експериментальні методи лікування. Але як і у випадку з Чарлі Ґардом, лікарі відмовили в цьому проханні.

Батьки хлопчика звернулися також і до Папи, просячи підтримки. Святіший Отець закликав почути їхній біль. Рік тому, висловлюючись щодо справи Чарлі Ґарда, він закликав лікарів «супроводжувати та лікувати» дитину до кінця та підкреслював, що «захищати людське життя, насамперед, тоді, коли воно є поранене недугою, – це обов’язок любові, доручений Богом кожній людині».