Папа: Щоб мир був можливим, потрібне піклування
  • Пон, 28/11/2022 - 17:45

Зустрічаючись із учнями мережі шкіл, які беруть участь у програмі, присвяченім миробудуванню, Папа Франциск наголосив на тому, що тема миру стосується нас завжди.

Хоч ми часто згадуємо про мир лише тоді, коли відчуваємо безпосередню загрозу, ця тема стосується нас завжди, як і кожен брат і сестра, про яких ми повинні піклуватися. На це звернув увагу Папа Франциск, зустрічаючись у понеділок, 28 листопада 2022 р., з учнями та вчителями італійських шкіл, які приєдналися до національної програми громадського виховання «Задля миру через піклуванням», сформувавши так звану Національну мережу шкіл миру.

Ця ініціатива є відповіддю на заклик до Глобального освітньо-виховного пакту, запропонованого Святішим Отцем три роки тому, і він висловив задоволення з приводу того, що на цей заклик відповіли не тільки католицькі освітні інституції, але також громадські, світські та проваджені іншими релігіями.

Піклування як передумова миру

«Аби існував мир, як добре сказано вашим гаслом, потрібно “заопікуватися”. Ми часто говоримо про мир, коли відчуваємо безпосередню загрозу, як у випадку можливої ядерної атаки чи війни, що ведеться у нас при дверях. Так само як правами мігрантів цікавимося тоді, коли маємо родича чи друга, який емігрував. У дійсності, мир стосується нас завжди! І там само завжди нас стосується інша людина, брат і сестра, і про нього та про неї ми повинні піклуватися», – наголосив Папа, назвавши прикладом такого піклування милосердного самарянина з Євангелії, який не запитував чи той бідолаха, якому він допоміг, був багатим чи бідним, добрим чи злим, земляком чи чужинцем, а побачивши його, проявив співчуття.

Свідки миру

За словами Святішого Отця, в наш час також можемо зустріти людей та інституції, які ефективно трудяться на користь миру та піклуються про тих, хто перебуває в потребі. «Сьогодні я хотів би згадати про дві постаті свідків», – сказав він, першим виокремивши святого Івана ХХІІІ, якого називали «Папою миру», та його енцикліку «Pacem in terris». «Наступного року їй сповниться 60 років, і вона є дуже актуальною!» – наголосив Святіший Отець, заохочуючи перечитувати цей документ, який був звернений до всіх людей доброї волі, закликаючи до «мирного вирішення всіх війн через діалог та роззброєння». А через кілька місяців після оприлюднення цієї енцикліки Мартін Лютер Кінг, якого Папа Франциск навів як другого свідка, виголосив свою історичну промову, присвячену мрії про світ, в якому панують ідеї справедливості, свободи та рівності.

«А ви, хлопці і дівчата, які маєте мрії про сучасний світ? Якою є ваша мрія про завтрашній світ? Заохочую вас мріяти про велике, як Іван ХХІІІ та Мартін Лютер Кінг», – сказав Святіший Отець, запрошуючи їх на Світовий день молоді в Лісабоні. «Той з вас, хто зможе поїхати, зустріне безліч інших юнаків і дівчат з кожної частини світу, об’єднаних мрією про братерство, що ґрунтується на вірі в Бога, Який є Миром, Отцем Ісуса Христа і нашим Батьком», – пояснив він.