Папа: Щоб політики дбали про добро населення, а не інтереси партії
  • Пон, 20/04/2020 - 13:48

Ранкову Святу Месу в понеділок Святіший Отець пожертвував за політиків, щоб їхнє служіння було служінням любові в цей період пандемії, а під час проповіді нагадав, що християнство – це не лише дотримання заповідей, а слухняність на провід Святого Духа.

«Молімося сьогодні за чоловіків і жінок, які мають покликання до політики: політика – це висока форма любові. Молімося за політичні партії в різних країнах, аби в цей період пандемії вони разом шукали добро країни, а не добро власної партії», – цими словами Папа Франциск висловив намірення на Святу Месу, яку він у понеділок, 20 квітня 2020 р., відслужив у каплиці «Дому святої Марти». Свої роздуми під час проповіді він зосередив на уривкові з Євангелії від Івана, в якому розповідалося про те, як один фарисей на ім’я Никодим приходив вночі до Ісуса, а Господь повчав, що той, який не народиться згори, той не побачить Божого царства. Святіший Отець зазначив, що християнин не лише дотримується заповідей, але й піддається проводові Святого Духа.

Не всі фарисеї були лихими…

Проповідник зауважив, що Никодим, авторитетний муж серед народу, відчув необхідність прийти до Ісуса, але приходить вночі, щоб не наражатися на критику. Він був «праведним фарисеєм», бо не всі фарисеї були лихими. Знаючи Писання, Никодим розпізнав, що вчинки Ісуса були провіщені пророками, тож прийшов до Нього, кажучи: «Знаємо, що Ти прийшов від Бога як Учитель, бо ніхто не може чинити таких знамень, які Ти чиниш, коли би Бог не був з ним». Ісус дає неочікувану відповідь, використавши образ народження: «Коли хто не народиться згори, то не може побачити Божого Царства!».

«Никодим почувається розгубленим, він не зрозумів цих слів, сприймаючи відповідь Ісуса буквально: як же може народитися дорослий? Народитися згори, народитися від Духа. Йдеться про якісний стрибок, який повинно зробити визнання Никодима, але він не знає, як його зробити. Бо Дух є непередбачливим», – зазначив Святіший Отець.

Дух віє, де бажає

За словами Папи, Ісус дає цікаве визначення Святому Духові: «Вітер, де хоче, віє, і ти чуєш його голос, але не знаєш, звідки приходить і куди прямує. Так є з кожним, хто народжений від Духа», – каже Він, тобто, людина, народжена від Духа є вільною. В цьому випадку йдеться про слухняність Духові.

«Бути християнином – це не лише виконувати заповіді: їх слід дотримуватися, це правда, але якщо ти зупинишся лише на цьому, то ти не є добрим християнином. Бути добрим християнином означає дозволити на те, щоб Святий Дух увійшов у тебе і провадив тебе туди, куди Він бажає», – мовив проповідник, зауваживши, що ми часто, як Никодим, зупиняємося перед отим «отже» і не знаємо, що робити далі. Наново родитися означає «дозволити Святому Духові увійти в нас, дозволити Йому провадити себе».

Господь, що відчиняє замкнені двері

Як приклад такого наставлення Святіший Отець запропонував первісну спільноту християн, про яку розповідалося в читанні з Діянь Апостолів. Після того, як святі Петро та Іван повернулися до громади, розповівши про допит і погрози синедріону, спільнота учнів не почала розробляти «план запобіжних заходів», але піднесла молитву, аби «Святий Дух підказав, що вони повинні зробити», просячи дару «з усією сміливістю» звіщати Боже слово. «І як вони помолилися, затряслося те місце, де вони були зібрані, й усі наповнилися Святим Духом і сміливо почали говорити Боже Слово», – розповідає автор Діянь.

«Перед обличчям труднощів, перед обличчям замкнених дверей, не знаючи, як прямувати далі, вони вдалися до Господа, відчинили серце й прийшов Святий Дух, даючи їм те, чого потребували, тож вони вийшли назовні, щоб сміливо проповідувати й прямувати вперед. В цьому й полягає народження від Духа», – підкреслив Папа, звертаючи увагу на те, що це означає не зупинятися на цьому «отож» наших звичок, того, що завжди так чинилося, лише на дотриманні заповідей чи релігійних призвичаєнь. А приготуванням до цього є молитва, «яка відчиняє двері для Святого Духа і дає нам необхідну свободу та сміливість».