Папа: Щоб політики та вчені знаходили рішення на користь люду
  • Пон, 13/04/2020 - 12:35

Під час ранкової Святої Меси у понеділок Октави Пасхи Святіший Отець підніс молитву за тих, на кому лежить відповідальність за те, аби знайти правильні рішення для виходу з існуючої кризи, що будуть на користь люду, нагадавши під час проповіді, що завжди існуватиме спокуса вибору між добром людей та ідолом-грошима.

«Молімося сьогодні за правителів, за науковців та політиків, які розпочали досліджувати шляхи виходу та проекти на період після пандемії, того “опісля”, яке вже розпочинається: або вони знайшли правильний шлях, що завжди буде для добра людей», – таким наміром Папа Франциск розпочав Святу Месу, яку він у понеділок, 13 квітня 2020 р., відслужив у каплиці ватиканської резиденції «Дім святої Марти», яка транслювалася в прямому ефірі, щоб вийти назустріч потребам вірних, які в ці дні не мають можливості брати участь у богослужіннях в храмах. З огляду на це Святіший Отець наприкінці проказав молитву духовного святого Причастя та після Євхаристійної адорації уділив благословення Найсвятішими Тайнами. Богослужіння завершилося проказуванням молитви «Царице неба».

Постійно актуальний вибір

Під час проповіді Наступник святого Петра зупинився на уривкові з Євангелії від Матея, в якому розповідалося про те, що воскреслий Ісус, явившись жінкам-мироносицям, доручив їм звістити апостолам про воскресіння, але учні не повірили їм, в той час як первосвященики підкупили сторожу, яка пильнували Христовий гріб, аби вони розповідали, що учні вночі викрали Ісусове тіло.

«Сьогоднішня Євангелія ставить перед нами вибір, вибір, який стосується кожного дня, людський вибір, який зобов’язує від того дня: вибір між радістю, надією Ісусового воскресіння, та між ностальгією за гробом», – сказав проповідник.

Блага вістка через жінок

Папа зазначив, що жінки прийняли рішення прямувати вперед першим шляхом, тож понесли звістку про воскресіння. «Господь завжди починає через жінок, вони відкривають дорогу. Вони не сумніваються: вони знають, вони бачили, вони доторкалися. Вони також бачили порожній гріб», – сказав Святіший Отець, додавши, що апостоли спочатку не могли в це повірити, вони вважали жінок «фантазерками», мали свої сумніви. Але жінки «були впевнені та, врешті-решт, донесли цю вістку аж до сьогодення: Ісус воскрес і перебуває між нами».

Порожній гріб, що викликає незручності

Далі проповідник зазначив, що існує протилежна ситуація, зустрічаються ті, для кого краще, аби цей гріб не був порожнім. Бо порожній гріб «приносить численні проблеми», а тому приймається рішення приховати цей факт. Діється те, що й завжди: «Коли не служимо Господу Богу, то служимо іншому божкові – грошам», – сказав Святіший Отець, нагадавши Христові слова про те, що неможливо служити двом панам. Тож для того, аби приховати цю очевидність, приховати дійсність, первосвященики та законовчителі «обрали іншу дорогу», ту, яку їм відкривав ідол грошей: оплатили мовчання свідків.

«Бідолашні вояки не розуміють, що сталося, вони бояться, бо йдеться про їхнє життя… А тому пішли до первосвящеників, до законовчителів. А ті дали їм гроші, заплатили їм за мовчання. І це, дорогі браття й сестри, – мовив Папа, – не просто підкуп, це корупція в чистому вигляді, зіпсуття в чистій формі. Якщо ти не визнаєш Ісуса Христа Господом, то задумайся, чому: де є та гробова печать, де є те зіпсуття. Це правда, що багато людей не визнають Ісуса, бо не пізнала Його, бо ми не звіщали Його з належною послідовністю, і в цьому – наша провина. Але коли перед обличчям очевидності хтось ступає на цей шлях, то це – диявольська дорога, дорога зіпсуття».

Сьогоднішній вибір

За словами Святішого Отця, також і сьогодні, перед обличчям завершення пандемії, «яке, сподіваємося, буде швидким», існує такий самий вибір: або зробимо ставку на життя, на воскресіння народів, або ж на користь божка грошей, повертаючись до гробу голоду, війн, виробництва зброї, неписьменних дітей…

«Нехай же Господь, як в нашому особистому, так і в суспільному житті, завжди допомагає нам обирати звіщення: те звіщення, яке має горизонти, яке є відкритим, нехай допоможе нам обирати добро людей. І ніколи не падати в гріб божка грошей», – побажав Папа.