Папа: Щоб прямувати шляхом святості, необхідно бути вільними
  • Втр, 29/05/2018 - 17:51

Під час ранкової Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти» у вівторок, 29 травня, Папа Франциск поділився думками про те, що означає прямувати до святості.

У моменти випробувань не слід повертатися до «світських схем», які відбирають свободу, але й надалі витривало прямувати шляхом святості. Про це нагадав Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти» у вівторок, 29 травня 2018 р., коментуючи читання з першого Послання святого Петра та євангельський уривок від святого Марка про слова Ісуса щодо винагороди для учнів.

Святість не є «обличчям з образочка»

В першому читанні прозвучало заохочення святого Петра прямувати шляхом святості. Як зауважив Святіший Отець, покликання до святості – це «звичайне покликання», покликання «жити по-християнському», що є синонімом того, щоб «жити як святі»:

«Дуже часто ми уявляємо собі святість, як щось надзвичайне, як от мати видіння чи дуже піднесено молитися… Дехто думає, що бути святими означає ходити з обличчями, як на образочках святих. Ні, бути святими означає щось іншого. Це означає здійснювати те, що нам про святість говорить Господь. Святий Петро підсумовує це словами: “Покладіть надію на благодать, що приноситься вам у з’явленні Ісуса Христа”».

«Прямувати до святості», отже, означає прямувати до тієї благодаті, яка виходить нам назустріч, прямувати до надії, до зустрічі з Ісусом. Це схоже до того, як ідеться в напрямку світла: іноді дорогу добре не бачимо, бо світло осліплює нас. Але ми «не помиляємося», бо «бачимо світло і знаємо дорогу». Натомість, коли йдемо спиною до світла, то маємо перед собою тінь.

Прямуючи до святості, почуватися вільними

Далі Святіший Отець зауважив, що для того, аби прямувати до святості, необхідно «бути вільними й почуватися вільними». Однак, навколо нас існує чимало речей, зданих «поневолити». Й тому святий Петро закликає не потурати пожадливостям з часу «коли ви перебували в незнанні», а святий Павло у Посланні до Римлян закликає «не уподібнюватися», тобто, «не входити у схеми»:

«Саме це є правильним перекладом цих порад – не входити в схеми цього світу, в схеми світського способу мислити та судити, бо це відбирає свободу. Для того, щоб прямувати шляхом святості, необхідно бути вільними. А коли повертаємося, як тут сказано, до способу життя, який ми мали до зустрічі з Ісусом Христом, або коли повертаємося до схем світу, то втрачаємо свободу».

Без свободи неможливо стати святими

У цьому контексті проповідник вказав на добре відомий приклад зі старозавітної Книги Виходу, в якій бачимо, що Вибраний народ часто не хотів дивитися вперед, до спасіння, але хотів повернутися назад. Вони нарікали, згадуючи «гарне життя», яке було в Єгипті, де вони їли м’ясо з цибулею. Так, вони мали добру поживу, але це була «трапеза рабства».

«В хвилини випробувань завжди приходить спокуса оглянутися назад, приглядатися до схем світу, до тих схем, які ми мали перед тим, як ступили на шлях спасіння. Але без свободи неможливо бути святими. Свобода – це передумова того, щоб змогти прямувати вперед, маючи перед собою світло», – наголосив проповідник.

Світські схеми багато обіцяють, але нічого не дають

Підсумовуючи, Папа зазначив, що Господь кличе нам до «щоденної святості». Й існують два критерії, що допомагають нам розпізнати, чи ми дійсно прямуємо шляхом святості. Перший полягає в тому, чи ми споглядаємо на Господнє світло з надією віднайти Його, а другий – чи під час випробувань ми й надалі дивимося вперед і не втрачаємо свободу, «шукаючи притулок у світських схемах, які багато обіцяють, але нічого не дають».

«Будьте святі, як і Я святий», – закликав Ісус Своїх учнів у євангельському уривку. Святіший Отець, нагадавши ці слова наприкінці проповіді, заохотив молитися про благодать зрозуміти, в чому полягає шлях до святості.