Папа: Щоб убогим не забракло духовної опіки
  • Суб, 07/04/2018 - 16:51

«Значна кількість бідних має особливу відкритість на віру, вони потребують Бога, й брак духовної опіки в цій ситуації становить найгіршу дискримінацію», – сказав Папа Франциск, зустрічаючись у суботу, 7 квітня 2018 р., з членами священичої гілки «Товариства Прадо». Це світське товариство папського права, яке об’єднує священиків та мирян, було засноване 1860 року в Ліоні, Франція, блаженним Антуаном Шеврієром, а його члени посвячуються духовній та матеріальній підтримці убогих.

Як підкреслив Святіший Отець, сьогодні бідність так само поширена, як і в часах отця Шеврієра. «Нашій епосі відомі притаманні їй, давні та нові, матеріальні й духовні форми бідності, і навколо нас чимало є тих, які зазнають страждань, ран, нужди й тривоги всіх видів, – сказав він. – Вони дуже часто є далекими від Церкви і зовсім не знають радості та відради, що походять з Євангелія. Отож місія, яку слід серед них здійснювати, є безмежною, а тому Мати-Церква радіє, що може розраховувати на підтримку учнів о. Шеврієра».

Папа зауважив, що цей священик, якого святий Іван Павло ІІ 1986 року беатифікував в Ліоні, «був вражений нуждою найзнедоленіших свого часу», а тому постановив «стати ближнім для них, щоб також і вони могли пізнати та полюбити Ісуса Христа». Завдяки його досвідові зродилася «прекрасна родина» посвячених осіб, «в яких оселилася та сама любов, що в Ісуса, Який став бідним серед бідних, і такий же запал до євангелізації».

Підсумовуючи, Святіший Отець звернув увагу на те, що цей духовний досвід став для блаженного Антуана Шеврієра «джерелом його апостольської ревності» і побажав його духовним послідовникам, щоб це справджувалося також і в їхньому «місіонерському динамізмові».