Папа: Сільські громади – важливий чинник продовольчої безпеки
  • Чтв, 15/12/2016 - 08:21

«Розвиток сільського господарства має надзвичайно важливе значення, але на сьогоднішній день воно орієнтується на моделі, які ставлять на перше місце прибуток», – таке занепокоєння висловив Папа Франциск під час аудієнції з представниками з’їзду Міжнародної Католицької Асоціації Селянських Організацій, що відбулася в суботу 10 грудня 2016 року.

Папа застеріг від виробництва, що ставить під загрозу ритми сільськогосподарського життя. Він вказав на важливість людей, які працюють в сільському секторі, підкресливши що «їхня праця, іноді дуже важка, але люди, що її виконують, усвідомлюють, що роблять щось для інших, і вони старанно обробляють землю, щоб отримати плоди».

Святіший Отець назвав парадоксом той факт, що сільське господарство вже не вважається основним сектором економіки, але воно і надалі є актуальним чинником в політиці розвитку, у подоланні порушення рівноваги продовольчої безпеки, а також в житті сільських громад. «В багатьох місцях розвиток сільського господарства залишається найкращою можливою відповіддю на вбогість та нестачу харчових продуктів», – сказав Папа.

Застановляючись над тим, що можна зробити для покращення становища сільського господарства та умов праці у ньому, Святіший Отець вказав на історію Міжнародної Католицької Асоціації Селянських Організацій, як на приклад втілення християнського бачення в конкретних обставинах сільськогосподарського життя, «де значення людської особи, сім'ї та громади, а також почуття солідарності є основними цінностями, навіть в обставинах значного відставання в розвитку та злиднів».

«Ваша роль полягає в тому, – підкреслив Папа, – щоб пропонувати ідеї, які могли б допомогти сільським громадам не залишатися на узбіччі політичних рішень, врегулювань, або планів дій в різних сферах соціально-економічного життя». Єпископ Риму висловив представникам Асоціації своє схвалення з приводу того, що вони критично ставляться до моделей сільськогосподарського підприємництва і ставлять на перше місце реальні потреби людей в конкретних ситуаціях. «Це допомагає вам уникати не тільки втрат та марнотратства у виробництві, але й нерозважливого використання технології для підвищення врожайності, яка може знищити багатство біологічного різноманіття», – сказав він.

Папа Франциск підкреслив, що мета діяльності цієї неприбуткової організації, яка черпає натхнення із соціальної доктрини Церкви, полягає в тому, щоб будувати мости, усвідомлюючи власні коріння, а також активно долучатися до зміни стратегій та проектів. «Як члени Міжнародної Католицької Асоціації Селянських Організацій, ви покликані поширювати поміркований спосіб життя і культуру сільськогосподарської праці, основою і метою якої є людська особа», – сказав Святіший Отець.

На завершення своєї промови він розповів, що місяць тому зустрів одного селянина, який  розповів йому про те, як він підрізає оливкові дерева. «Він з великою любов’ю говорив про те, як він їх підрізає, і було зрозуміло, що він мав щирі стосунки з природою. Він підрізав ці дерева, ніби їхній батько, з любов'ю. Ніколи не втрачаймо цей зв'язок з природою і зі створінням. Це забезпечує гідність нам усім», – сказав на завершення Папа Франциск.