Папа: Сімейні мережі – це протиотрута від самотності
  • Суб, 11/06/2022 - 10:52
Приймаючи на аудієнції представників Федерації католицьких сімейних асоціацій Європи, Святіший Отець подякував сім’ям Європи за прийняття біженців з України та поділився думками про необхідність підтримки сім’ї у різних суспільних вимірах, не забуваючи про важливість спілкування між Федерацією та Церквою.

10 червня 2022 року Папа Франциск прийняв на аудієнції делегацію представників Федерації католицьких сімейних асоціацій Європи (FAFCE), яка цьогоріч святкує 25 років з дня свого заснування. У цих днях члени Федерації, яка об’єднує сімейні асоціації з усієї Європи, проводять семінар задля обміну думками та роздумів про потреби і стан сімей у Європі. У своєму слові Святіший Отець говорив про важливість сімейних мереж серед викликів, з якими сучасна сім’я зустрічається в Європі.

Папа Франциск згадав про драматичну ситуацію, пов’язану з війною в Україні, подякувавши європейським сім’ям за прийом біженців з України. «У своїх щоденних зусиллях на користь сімей, ви виконуєте подвійне служіння: доносите їхній голос до європейських інституцій і працюєте над формуванням сімейних мереж по всій Європі. Ця місія повністю узгоджується з синодальним шляхом, який ми переживаємо задля забезпечення того, щоб Церква більше ставала сім’єю сімей», – сказав Святіший Отець. Він закликав представників федерації продовжувати свою працю, щоб «сприяти зародженню та консолідації сімейних мереж».

 

Зміна епохи, які приносить нові виклики для сімей

Папа Франциск зауважив, що сьогодні ми переживаємо «не тільки епоху змін, а зміну епохи». Тому існує ризик розчарування у праці на благо сімей. Однак «з Божою благодаттю ми покликані працювати з надією та довірою, в справжній єдності з Церквою», – зазначив Святіший Отець. У цьому контексті він згадав про різного роду співпрацю FAFCE з Радою Єпископських Конференцій Європи та Комісією єпископатів Європейського Союзу.

Папа Франциск виокремив кілька викликів з якими зустрічається сім’я. Йдеться, зокрема, про врахування того факту, що сталий розвиток повинен включати солідарність між поколіннями. Іншою проблемою є порнографія, яка поширюється через інтернет та має бути засудженою «як постійний замах на гідність чоловіка та жінки». Тому «сімейні мережі, у співпраці зі школами та місцевими громадами, відіграють фундаментальну роль у запобіганні та боротьбі з цим лихом, гоячи рани тих, хто потрапив у вир залежності», – зауважив Святіший Отець. Він також засудив «нелюдяну й дедалі поширенішу» практику сурогатного материнства, в якій жінки зазнають експлуатації, а до дітей ставляться як до товару.

Крім того, Папа Франциск виокремив ще одну проблему, на яку вказала пандемія Covid-19. Йдеться про пандемію самотності. «Якщо багато сімей заново відкрили себе як домашні Церкви, то також правдою є те, що занадто багато сімей зазнали досвіду самотності, а їхні стосунки зі Святими Таїнствами часто ставали виключно віртуальними. Сімейні мережі – це протиотрута від самотності. Фактично, за своєю природою вони покликані не залишати нікого позаду, у спілкуванні з душпастирями та місцевими Церквами», – зазначив Святіший Отець.

 

Єдність задля відповіді на потреби Євангелія

Папа Франциск звернувся до представників Федерації католицьких сімейних асоціацій Європи, дякуючи їм за єдність. «Ваша Федерація має також власну відповідальність в тому, щоб давати свідчення єдності та трудитися заради миру, заради великого миру в цей історичний момент, в якому, на жаль, є багато загроз, а тому необхідно зосереджуватися на тому, що об’єднує, а не на тому, що роз’єднує. У зв’язку з цим я вдячний вам за те, що протягом останніх п’яти років ваша Федерація прийняла десять нових сімейних організацій і чотири нові європейські країни, зокрема Україну», – зазначив Святіший Отець. Він ствердив, що сім’я є першою клітиною у людських громадах.

«Дбайте про те, щоб вся організація була призначена для служіння, щоб була якомога “легшою” і готовою відповісти на вимоги Євангелія», – побажав Папа Франциск представникам Федерації католицьких сімейних асоціацій Європи.