Папа: Сім’я, яка повністю сповняє своє покликання - неоціненне благо суспільства
  • Птн, 16/01/2015 - 17:54

Ніколи не втрачати здатність мріяти закликав Папа Франциск численні філіппінські сім’ї, зустрічаючись з ними наприкінці свого другого дня перебування на Філіппінах. Свої роздуми він побудував у світлі євангельської розповіді про те, як ангел об’явив святому Йосифові у сні Божі наміри щодо Пресвятої Родини. Під час відпочинку йому об’явилася Божа воля, зауважив Наступник святого Петра, виокремивши наступні три теми: відпочивати у Господі, підвестися з Марією та Ісусом та бути пророчим голосом.

Святіший Отець звернув увагу на той факт, що святого Йосифа на сторінках Святого Письма зустрічаємо у той час, коли він відпочиває та у сні отримує розпорядження від Ангела. «Цього вечора, – додав він, – я би хотів відпочити у Господі разом з усіма вами та разом замислитися над даром сім’ї. Але спочатку хочу сказати кілька слів про мрію». За словами Папи, годі уявити сім’ю без мрії. Батьки мріють про те, якою буде їхня дитина, родина мріє про багато речей, і дуже важливо не втрачати здатності мріяти, уявляти, думати одні про одних, будувати плани на майбутнє.

«Відпочинок необхідний для здоров’я духа і тіла, але часто він важко дається з огляду на численні обов’язки, які тяжіють над нами. Відпочинок також важливий для нашого духовного здоров’я, щоб ми могли чути Божий голос та розуміти те, що Він від нас вимагає» – вів далі Наступник святого Петра, зауваживши, що кожен християнин, за прикладом святого Йосифа, покликаний приготувати у своєму серці, в своєму домі, в родині чи спільноті місце для Ісуса, але щоб почути Боже покликання, слід вміти «відпочивати у Господі» та «щодня знаходити час на молитву».

Папа наголосив на тому, що молитовний відпочинок особливо важливий для сім’ї, адже саме в родині вчимося молитися, пізнаємо Бога та зростаємо, як люди віри, вчимося любити, прощати та бути великодушними. Тому сім’я займає важливе місце у Божому задумі, і саме тому слід молитися в родині.

Переходячи до наступного аспекту згаданої біблійної розповіді, Святіший Отець зазначив, що ми би хотіли, щоб ці хвилини відпочинку, зупинки з Богом на молитві, тривали якнайдовше, однак, за прикладом святого Йосифа, «вислухавши Божий голос, ми повинні пробудитися з нашого сну; повинні підвестися й діяти». «Віра, – наголосив він, – не віддаляє нас від світу, але якнайглибше в нього включає. Кожен з нас має свою особливу роль в приготуванні приходу Божого царства у світ».

Ангел об’явив Йосифові про загрози для Ісуса та Марії, спонукуючи втікати до Єгипту, а згодом – оселитися в Назареті. Сьогодні, за словами Папи, Бог кличе нас розпізнавати небезпеки, які загрожують сім’ї та захищати її від зла. Адже існують «ідеологічні колонізатори», що намагаються знищити сім’ю, які походять ззовні, а не народжуються з мрії, молитви, зустрічі з Богом. А тому світ «потребує добрих та сильних родин, щоби подолати існуючі загрози», бо «будь-яка загроза для сім’ї є загрозою для самого ж суспільства». «Майбутнє приходить через сім’ю. Отож, оберігайте свої сім’ї!», – закликав Святіший Отець, додаючи: «Який же великий дар для суспільства буде, якщо кожна християнська сім’я повністю житиме своїм благородним покликанням. Отож, підведіться з Ісусом та Марією, приготувавшись пройти шлях, який Господь накреслив для кожного з вас».

Врешті, Наступник святого Петра пригадав про обов’язок християн бути пророчим голосом у своїх громадах. Адже святий Йосиф, послухавши Бога і заопікувавшись Ісусом та Марією, «став благословенням не лише для Пресвятої Родини, але для всього людства». «Коли сім’ї приводять на світ дітей, виховують їх у вірі та здорових цінностях, навчають їх робити вклад у добро суспільства, вони стають благословенням для світу, – підсумував Папа. – Божа любов стає присутньою та активною через те, яким способом ми любимо і через добрі діла, які чинимо».