Папа сім’ям: приготуйте нові покоління сказати Богові «так»
  • Втр, 28/12/2021 - 14:03

Коментуючи свідчення багатодітних сімей, які вирушили на місії, Папа Франциск нагадує про незамінну роль батьків і наголошує на важливості виховання до зрілої любові

Багатодітні подружжя-місіонери стали головними дійовими особами одного із щомісячних відеороликів, які Дикастерія в справах мирян, сім’ї та захисту життя приготувала в рамках проведення Року «Сім’я Amoris Laetitia». Проект полягає у тому, що Папа Франциск коментує свідчення сімей з різних частин світу та різних контекстів.

Массімо та Патріція – це італійське подружжя, що має 12 дітей та виїхало на місійне служіння до Голландії, а іспанці Хав’єр і Арачелі, що у період зйомок очікували на народження одинадцятої дитини, діляться досвідом віри в Санкт-Петербурзі.

Природне покликання сім’ї

Подружні пари розповіли про те, як стараються передавати своїм дітям віру, молячись разом з ними та кожної неділі разом беручи участь у Євхаристії. Коментуючи це свідчення, Папа підкреслив, що виховання дітей є природним покликанням сім’ї. «Батьківство й материнство – це незамінні ролі. Материнство здатне надати любов і захист перед обличчям людської слабкості. Батьківство відкриває перед дитиною безмірні життєві горизонти, вкладаючи моральні засади, яку дозволяють їй сміливо втілювати свої життєві задуми», – зазначає Святіший Отець

Але не тільки це. За словами Наступника святого Петра, кожна мама також нагадує своїй дитині, що початком її існування є Отець з великої «О», тобто, Божа воля. «Усвідомлення цього народжує віру. Найважливішим є приготувати нові покоління до того, щоби сказати Христові “так”, щоби дозволити Богові об’являтися в їхньому житті, ведучи їх за руку», – пояснив він.

Особистий приклад, а не моралізаторство

Християнські місіонерські сім’ї діляться також тривогами, згадуючи про різні небезпеки, на які наражаються їхні діти в сучасному світі. «Ми стаємося вберегти їх, – розповідає Массімо, – але, насамперед, заохочуємо до збереження чистоти, покори та щирості. Не шляхом моралізаторства, але ділячись власним досвідом, бо ми бачили, що Господь нам допоміг, а тому допоможе також і їм».

«В час, коли сексуальність часто применшується до споживацтва, до використання іншої людини, завданням сім’ї є виховання дітей до любові та відповідального переживання сексуальності, що шанує гідність іншої особи», – зазначає у відповідь Папа Франциск, вказуючи на те, що душпастирство сімей повинно допомагати сім’ям у засвоєнні «важливих людських цінностей, таких як сором’язливість, пошана до різниці між чоловіком та жінкою, пізнавання та прийняття власного тіла, значення цілковитого дарування себе в подружжі, значення періоду заручин як часу дозрівання до подружжя».