Папа скасував «Папську таємницю» для випадків сексуального насильства
  • Втр, 17/12/2019 - 17:38

17 грудня Святіший Отець прийняв рішення про надання свідчень канонічних процесів для цивільних слідчих органів.

Папа Франциск скасував «Папську таємницю» для випадків сексуального насильства та зловживань щодо дітей з боку духовенства, а також вирішив змінити закон, що стосується дитячої порнографії: в категорію delicta graviora – особливо тяжких злочинів – увійдуть зберігання і розповсюдження порнографічних зображень за участю неповнолітніх у віці до 18 років.

Першим і найважливішим документом є рескрипт, який підписав ватиканський держсекретар кардинал П'єтро Паролін. У ньому оголошується, що 4 грудня цього року Папа Франциск прийняв рішення про скасування «Папської таємниці» щодо заяв, судових процесів і рішень, що стосуються злочинів, згаданих у першій статті недавнього motu proprio Vos estis lux mundi. Йдеться про випадки насильства та сексуальних дій, скоєних під загрозою або внаслідок зловживання владою; випадків зловживаннями неповнолітніми та вразливими особами; дитячої порнографії; випадків неповідомлення про насильство і його приховування єпископами та настоятелями монаших установ.

У новій інструкції уточнюється, що «надана інформація повинна гарантувати безпеку, цілісність та конфіденційність», як це передбачено Кодексом канонічного права для захисту «доброї репутації, образу і конфіденційності» залучених осіб. Однак ця «службова таємниця», уточнюється в інструкції, «не повинна перешкоджати виконанню зобов'язань, встановлених повсюдно державними законами», серед них зобов'язань по звітності, «а також здійснення виконавчих запитів з боку цивільних судових органів». Крім того, на заявників, потерпілих і свідків «заборонено накладати зобов'язання зберігати мовчання» щодо фактів.

У другому рескрипті, який підписав кардинал Паролін і префект Конгрегації віровчення кардинал Луїс Ладарія Феррер, опубліковані зміни трьох статей документа motu proprio Sacramentorum sanctitatis tutela (2001 року, доповненого в 2010 році). Встановлюється, що одним з найбільш тяжких злочинів, що стосуються повноважень виключно Конгрегації віровчення, «є придбання, зберігання чи поширення – з метою розпусних дій – порнографічних зображень неповнолітніх у віці до 18 років з боку пресвітера будь-яким способом і будь-якими засобами». Досі ця межа становила 14 років.

Нарешті, в іншій статті дається дозвіл на те, щоб у справах, що стосуються цих тяжких злочинів, роль «захисника і обвинувача» могли виконувати не тільки священники, але й миряни, які мають докторський ступінь у галузі канонічного права.