Папа: Слід остерігатися викривленого застосування біотехнологій
  • Пон, 10/04/2017 - 19:06

Біотехнології повинні служити для гідного життя всіх людей. Необхідна гармонія між науковими, економічними та етичними інстанціями. На цьому наголосив Папа Франциск, приймаючи у понеділок, 10 квітня 2017 р., членів італійського Національного Комітету з питань біобезпеки, біотехнологій та наук, що стосуються життя. Створений 25 років тому при Раді Міністрів комітет має на меті підтримувати уряд у прийнятті та впровадженні рішень у згаданій сфері.

Промовляючи до членів комітету, Глава Католицької Церкви наголосив, насамперед, на відповідальності, що є «невід’ємною віссю діяння людини». «Вашим завданням, – сказав він, – є не лише підтримувати гармонійний та цілісний розвиток наукових і технологічних досліджень, що стосуються біологічних процесів рослинного, тваринного та людського життя, від вас також вимагається передбачувати й запобігати негативним наслідкам, які може спричинити викривлене застосування знань та здатності маніпулювати життям».

За словами Папи, науковець покликаній приймати відповідальні рішення щодо кроків, які повинен зробити, і щодо того, перед чим слід зупинитися та повернути на інший шлях. «Технології, ще більше ніж науки, вкладають у руки людини величезну та зростаючу могутність. Великою загрозою є те, що громадяни, й, іноді, також і ті, хто їх представляє та управляє ними, можуть повністю не усвідомлювати серйозність представлених викликів, складність проблем, які слід вирішити, загрозу, що випливає із невластивого застосування сили, яку наука й біотехнології вкладають у наші руки», – сказав Святіший Отець.

Він також звернув увагу на те, що коли технологічні можливості якнайтісніше переплітаються з економічними потугами, виникає загроза того, що інтереси можуть обумовлювати стилі життя «в напрямку користі для окремих промислових і комерційних груп» за рахунок найбідніших. Отож, необхідним є гармонійне співіснування між науковими, виробничими, етичними та політичними інстанціями й підтримка сталого розвитку, що шануватиме наш спільний дім, для чого потрібне співставлення між різними позиціями, з впевненістю у тому, що свідчення на користь істини та спільного добра, що його дають люди науки, спричиняється до зрілості громадянської свідомості.

«І дозвольте мені пригадати, що науки та технології призначені для людини і для світу, а не людина і світ для наук і технологій. Вони повинні служити гідному й здоровому життю всіх людей, сьогодні й у майбутньому, та вчиняти нам спільний дім придатнішим для життя та солідарнішим, біль охоронюваним та впорядкованим», – підсумував Святіший Отець, заохочуючи членів комітету підтримувати процеси, що сприяють досягненню згоди між вченими, підприємцями та політиками в тому, що стосується зростання чутливості громадської думки до питань, які перед нами ставить розвиток біотехнологій.