Папа: Служіння мігрантам – частина місійного мандату Церкви
  • Чтв, 08/03/2018 - 16:26

Визволення убогих, утиснених та переслідуваних є інтегральною частиною місії Церкви; сьогодні, як і в минулому, Господь доручає це завдання Своїй Церкві. На цьому наголосив Папа Франциск, звертаючись у четвер, 8 березня 2018 р., до учасників Пленарної Наради Міжнародної католицької комісії у справах мігрантів, очолюваної кенійським кардиналом Джоном Нзю, що від 6 до 8 березня відбувалася в Римі.

З цієї нагоди Вселенський Архиєрей, перефразовуючи своїx попередників святого Івана Павла ІІ та блаженного Павла VІ, зазначив, що справа, якою займається цей міжнародний орган, не є людською справою, але справою самого Христа. З плином часу реальність не змінилася, а навпаки, ситуація ще більше ускладнилася з огляду на нелюдські умови, в який живуть мільйони мігрантів та біженців в різних куточках світу. Подібно, як це трапилось з ізраїльським народом, поневоленим у Єгипті, Господь вислухав його благання та зглянувся на його терпіння (див. Вих. 3, 7).

Приносити полегшення убогим, утисненим та переслідуваним Всевишній довірив Своїй Церкві. «І праця вашої Комісії є відчутним виявом цього місійного зобов’язання», – підкреслив Святіший Отець, додавши, що від 1951 року, моменту заснування даної Комісії, багато чого змінилось: потреби людей стали дедалі складнішими, інструменти їх вирішення сьогодні є досконалішими, служіння крок-за-кроком стало ще професійнішим. Однак, це не стало для членів Комісії приводом втратити вірність своїй місії.

Глава Католицької Церкви пригадав, що Господь послав пророка Мойсея, щоб він витер сльози на очах ізраїльського народу та повернув їм надію (див. Вих. 3, 16-17). Впродовж понад 65 років праця Міжнародної католицької комісії в справах мігрантів відзначається своєю багатогранною діяльністю у допомозі мігрантам та біженцям, що перебувають у різних вразливих ситуаціях. Різного роду ініціативи, розпочаті на п’яти континентах, є прикладом того, на що вказують 4 дієслова: прийняти, захистити, сприяти, інтегрувати, на яких Папа Франциск наголосив у своєму посланні на Всесвітній день мігранта та біженця 2018 року.

Вселенський Архиєрей побажав, що це діло продовжувалось та надихало місцеві Церкви на те, щоб великодушно та цілковито посвячуватись тим, які були змушені залишити рідний край і дуже часто стають жертвами обману, насилля та різного роду визискування. «Дякуючи безцінному досвідові, здобутому впродовж років праці, Комісія може запропонувати кваліфіковану допомогу Єпископським Конференціям та дієцезіям, які ще стараються зорганізуватись для того, щоб краще відповісти на цей епохальний виклик», – мовив Святіший Отець.

Далі він наголосив, що для того, аби визволити утиснених та поневолених нашого часу, необхідно сприяти відкритому та щирому діалогові з урядами; сприяти діалогові, який закликатиме кожного до відповідальності. Процеси, започатковані міжнародною спільнотою щодо Глобальних Угод про біженців та про безпечну, упорядковану та врегульовану міграцію, є привілейованим місцем для проведення цього діалогу. Також і в цій справі комісія взяла на себе відповідальність та зробила свій внесок, запропонувавши нові шляхи, щоб з обережністю відповісти на ці явища, якими позначена наша епоха.

«Праця ще не завершена. Ми повинні спільно надихнути держави до узгодження більш відповідних та дієвих відповідей на виклики, які ставлять міграційні явища; і ми можемо це зробити на основі фундаментальних принципів соціальної доктрини Церкви. Крім того, мусимо працювати над тим, щоб за словами, кодифікованими у двох вищезгаданих угодах, слідували конкретні вчинки глобальної та спільної відповідальності», – наголосив Папа Франциск, побажавши, щоб Святий Дух просвітлював членів Комісії на шляху здійснення їхньої важливої місії, запевняючи їх у своїй молитовній підтримці.