Папа: Служити Господеві означає слухати Його слово та впроваджувати в життя
  • Нед, 20/01/2019 - 17:18

Чудо на весіллі в Кані Галилейській було темою роздумів Святішого Отця під час недільної зустрічі з вірними

Також і сьогодні Пречиста Діва Марія словами: «Зробіть, що тільки Він вам скаже», –  заохочує нас відкриватися на Її Сина Ісуса. На це звернув увагу Папа Франциск перед проказуванням молитви «Ангел Господній» в неділю, 20 січня 2019 р., коментуючи розповідь святого євангелиста Івана про перше чудо Ісуса – перетворення води у вино під час весілля у Кані Галилейській.

Справжній Наречений

Святіший Отець зазначив, що початок прилюдної діяльності Ісуса не випадково пов’язаний саме зі шлюбною церемонією, бо «в Ньому Бог одружився з людством: в цьому полягає добра новина, навіть якщо ті, які Його запросили, ще не знають, що за їхнім столом сидить Божий Син, що Він є справжнім Нареченим».

«У дійсності, все таїнство канського знаку ґрунтується на присутності того божественного Нареченого – Ісуса, Який починає об’являтися. Ісус показує Себе як нареченого Божого люду, провіщеного пророками, та відкриває нам глибину взаємин, що єднають нас із Ним. Це новий Союз любові», – сказав Папа.

Символ вина

Як зауважив далі Наступник святого Петра, саме в контексті Союзу можемо повністю збагнути значення символу вина, якого забракло якраз в кульмінаційний момент свята. Святі Писання, особливо, пророки, вказували на вино як типовий елемент месіанського бенкету.

«Вода, – пояснив Папа, – необхідна для того, щоб жити, але вино виражає повноту бенкету та радість свята. Перетворюючи у вино воду з посудин, призначених для юдейського ритуального очищення – існував такий звичай: очищуватися перед тим як входити до дому, Ісус чинить промовистий знак: перетворює Мойсеїв закон у Євангеліє, яке є носієм радості»

Цінна спадщина від Матері

Далі Святіший Отець звернув увагу на слова Марії, які Вона сказала слугам: «Зробіть, що тільки Він вам скаже». Він підкреслив, що сьогодні Божа Мати повторює їх нам, що є «цінною спадщиною, яку нам залишила Мати». Слуги послухалися Її і на Ісусове слово наповнили посудини по вінця.

«На цьому весіллі дійсно укладається Новий Союз, а Господнім слугам, тобто, всій Церкві, доручено нову місію: “Зробіть, що тільки Він вам скаже”. Служити Господеві означає слухати та впроваджувати в життя Його слово. Це проста, суттєва порада Ісусової Матері, що є життєвою програмою християнина», – сказав Папа, зауваживши, що «для кожного з нас черпати з посудини означає довіритися Божому слову та Святим Тайнам, щоб досвідчити Божу благодать у своєму житті».

«Нехай же Пресвята Діва допоможе нам іти за Її запрошенням: “Зробіть, що тільки Він вам скаже”, щоби ми змогли повністю відкритися на Ісуса, розпізнаючи у щоденному житті знаки Його життєдайної присутності», – побажав Святіший Отець.