Папа: Сьогодні – час місії і час відваги!
  • Пон, 24/10/2016 - 12:25

Бути відважним не означає мати гарантію успіху, а від нас вимагається відвага для того, щоб звіщати, і не обов’язково, щоб навернути. Думками про це Папа Франциск поділився з римлянами та паломниками, які зібралися на площі Святого Петра у Ватикані в неділю, 23 жовтня 2016 р., коли відзначався Всесвітній Місійний День, на молитву «Ангел Господній».

Спонукою для цих роздумів став уривок з другого Послання святого Павла до Тимотея, в якому Апостол Народів, звертаючись до «свого співробітника й улюбленого сина», пропонує переосмислення свого апостольського життя, «повністю присвяченого місії». «Бачучи наближення кінця свого земного шляху, – зауважив Святіший Отець, – він описує його, посилаючись на три етапи: теперішність, минуле та майбутнє».

Про сучасність святий Павло говорить, використовуючи метафору жертвоприношення: «Бо я вже готовий на ливну жертву». Про минуле пише, як про «добру борню» та про «завершений біг» людини, що «була послідовною», а тому в майбутньому сподівається на винагороду з боку Бога, «справедливого судді». «Але місія святого Павла виявилася дієвою, праведною та вірною лише завдяки близькості та силі Господа, Який учинив його вістуном Євангелія для всіх народів», – наголосив Наступник святого Петра, додаючи:

«У цій автобіографічній розповіді святого Павла відображається Церква, особливо сьогодні, у Всесвітній Місійний День, тема якого “Місійна Церква – свідок милосердя”. У постаті святого Павла християнська громада віднаходить свою модель, будучи переконаною в тому, що саме Господня присутність вчиняє дієвою апостольську працю та діло євангелізації».

За словами Папи, досвід Апостола народів пригадує про те, що ми повинні анґажуватися у душпастирську та місійну діяльність так, «ніби результат залежить від наших зусиль», із духом жертовності, притаманним спортсменові, «який не зупиняється перед обличчям поразки», але, з іншого боку, усвідомлюючи, що справжній успіх нашої місії «є даром благодаті», що це «Святий Дух вчиняє ефективною місію Церкви у Світі».

«Сьогодні – час місії і час відваги! Відваги скріпити хиткі кроки, повернути смак посвяти себе Євангелію, наново здобути довіру до сили, яку місія носить в собі. Це час відваги, навіть якщо бути сміливим не означає мати гарантію успіху. Від нас вимагається відваги для боротьби, і не обов’язково для перемоги, відваги звіщати, і не обов’язково навернути. Від нас вимагається мужності бути альтернативними для світу, але ніколи не стаючи полемічними чи агресивними. Від нас вимагається відваги відкриватися для всіх, але ніколи не применшуючи унікальності Христа, єдиного Спасителя всіх. Від нас вимагається відваги протистояти невірству, але не стаючи нахабними», – сказав Святіший Отець, побажавши:

«Нехай же Пречиста Діва Марія, приклад Церкви, яка виходить назовні та є слухняною Святому Духові, силою Хрищення допоможе нам усім, бути учнями-місіонерами, щоб нести послання спасіння».