Папа: Сьогодні найбільшою силою Церкви є малі переслідувані Церкви
  • Пон, 30/01/2017 - 17:05

Сьогодні найбільша сила Церкви – в малих переслідуваних Церквах. Таку думку Папа Франциск висловив, проповідуючи у понеділок, 30 січня 2017 р., під час Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти», роздумуючи над Посланням до Євреїв, одинадцятий розділ якого говорить про важливість пам’яті.

«Без пам’яті немає надії», – пригадав Святіший Отець, додаючи, що, насамперед, мова йде про «пам’ять про слухняність» численних свідків, починаючи від Авраама, та про «великі Господні жести», які Бог здійснив серед Свого народу за посередництвом Своїх численних вірних слуг. Врешті, «пам’ять про мучеників», що «вистраждали і віддали життя, як Ісус», яких було «каменовано, катовано, вбивано мечами». Церква, у дійсності, і є «тим Божим людом», що «є грішний, й, водночас, слухняний», який «чинить великі речі й дає свідчення Ісуса Христа аж до мучеництва».

«Мученики – це ті, завдяки кому Церква прямує вперед, вони підтримують Церкву. Вони її підтримували й далі це чинять сьогодні. Й сьогодні їх є більше, ніж у перші віки. Медіа не говорять про це, бо це не викликає сенсацій, але сьогодні багато християн у світі є блаженними, бо їх переслідують, ображають та ув’язнюють. Їх чимало перебуває у в’язницях з огляду лише на те, що носили хрестик чи визнавали Ісуса Христа!» – сказав Папа, наголошуючи, що вони є славою Церкви й підтримкою для нас, але також «впокоренням для нас». Адже ми, що все маємо, для яких все легко, починаємо нарікати, як чогось забракне...

Зізнавшись, що він досі не може забути свідчення священика й черниці, почуті під час відвідин Албанії про зазнані переслідування під час панування тоталітарного режиму, Святіший Отець вказав на те, що сьогодні найбільша сила Церкви – у малих переслідуваних Церквах: «Це правда і справедливо, що ми є задоволені, бачачи якийсь великий церковний акт, що мав великий успіх, християн, що зуміли проявитися… Це щось прекрасного! Чи в цьому сила? Так, в цьому є сила. Але сьогодні найбільшою силою Церкви є малі переслідувані Церкви, може незначні, з невеликою кількістю вірних, єпископи яких у в’язницях. У них – наша сьогоднішня слава і сила».

«Наважуся сказати, що Церква без мучеників – це Церква без Христа», – підсумував Наступник святого Петра, закликаючи молитися за «наших мучеників, які багато страждають», за «Церкви, позбавлені свободи вільно діяти», адже в них – «наша надія».