Папа: сьогодні завданням християн є боротьба з сучасним невільництвом
  • Птн, 08/02/2019 - 18:37

Папа прагне підвищити рівень поінформованості про явище торгівлі людьми та цінує діяльність, яку «Фундація Галілея» розгортає в цьому напрямку.

 

С. Лідія Короткова, СНДМ – Ватикан

Папа Франциск прийняв у п’ятницю 8 лютого 2019 року, в день, коли католицька Церква відзначає пам’ять святої Джузеппіна Бахіти, небесної покровительки жертв торгівлі людьми, довірчих адміністраторів та благодійників італійської «Фундації Галілея». Заснована 1943 року «Фундація Галілея» з осідком у Пізі з метою поширення наукової культури шляхом посилення і збільшення спадщини Музею обчислювальних інструментів, присвяченого Галілео Галілеєві, засновникові класичної механіки, фізикові, астрономові, мислителеві, що є також одним із засновників експериментально-теоретичного природознавства. Фундація також сприяє численним ініціативам, що ґрунтуються на католицьких та християнських основах. Вона спрямована теж на підтримку спеціальних проектів Святішого Отця, з особливою увагою до роботи Папських академій наук та суспільних наук. Крім того сприяє екуменічним стосункам між Католицькою та Англіканськими Церквами й підтримує християнські громади в Святій Землі.

Нести Євангеліє убогим і жертвам торгівлі людьми

Звертаючись до представників «Фундації Галілея», Папа Франциск наголосив на цінній ролі, яку вона відіграє ву поширенні спасенного послання Євангелія людям нашого часу, особливо найуразливішим». Святіший Отець сказав: «Насамперед, хочу підкреслити ваш внесок у підвищення рівня поінформованості щодо тих, хто страждає від бідності та визискування, зокрема тих, що стали невільниками злочину торгівлі людьми. Сьогодні це є невідкладним і важливим завданням християн».

Джузеппіна Бахіта – свята, що зазнала рабства

Папа окремо згадав суданську святу Джузеппіну Бахіту, що мала особистий досвід насильства та приниження, проживши нелегкий багаторічний шлях рабства, але з Божою допомогою змогла «пізнати справжню свободу та правдиву радість».

«Святість її життя, – мовив єпископ Риму, – є закликом не лише з більшою рішучістю боротись проти сучасних форм невільництва, що є відкритою раною на тілі суспільства, бичем на Христовому тілі та злочином проти людства, але також навчитись на її чудовому прикладі. Чого ж вона нас навчає? Вона вчить нас, як присвячувати себе убогим з ніжністю, лагідністю і співчуттям».

Святіший Отець заохотив «Фундацію Галілея» й далі розгортати свою діяльність, знаходячи підтримку в молитві, в заступництві святої Бахіти та силі, яку може дати тільки Святий Дух.