Папа: "солідарність" стала майже непристойним словом серед фінансистів
  • Птн, 22/11/2013 - 18:37

Святіший Отець направив відео-звернення учасникам 3-го Фестивалю соціального вчення Церкви, який проходить в ці дні в італійській Вероні. Понтифік зазначив, що знаковим є тема форуму: "Менше нерівності, більше відмінностей". На його думку, сьогодні світ вимагає великої кількості особистих талантів. Папа використовував образи сфери та багатогранника. Перша нагадує глобалізацію - гладку, без граней, рівну у всіх частинах. Але понтифіку більш відповідає багатогранник, бо нагадує людство, що складається з безлічі елементів, не схожих на себе, єдину людську сім'ю. Відмінності, підкреслив Папа, не можуть бути деструктивними, і навів приклад конфлікту молодого і старшого поколінь, коли молодь відчужує людей похилого віку і не зважає на них.

На думку Папи, соціальне вчення Церкви є "прекрасним орієнтиром" для тих, хто працює в економіці та фінансах; воно "містить в собі масу ідей" для реалізації свободи людини. Франциск вважає, що застосування соціальної доктрини містить містичний зміст, оскільки вона здатна приносити "велику вигоду" через турботу про безробітних і боротьбу з соціальною несправедливістю, не спотворюючи сучасних економічних підходів.

"Солідарність" - це ключове слово в соціальній доктрині. Але багато хто хоче видалити його зі словника, тому що це незручне слово. Для економіки і ринку "солідарність", стала майже непристойним словом, зауважив Папа. Він підкреслив, що саме солідарність відіграє важливу роль для забезпечення людини роботою, а "праця і гідність йдуть рука об руку".

Папа побажав учасникам форуму нових підходів до реалізації соціального вчення Церкви, які б оснувалися на тому, що вже було осягнуто.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va0