Папа: Спасенні страждання Христа надають хворобі нового сенсу
  • Чтв, 10/02/2022 - 17:14

Напередодні Всесвітнього дня хворого Папа Франциск надіслав відеопослання учасникам вебінару, організованого з цієї нагоди Дикастерією служіння цілісному людському розвитку, в якому зазначив, що хвороба спонукає шукати новий сенс існування, який людина знаходить через віру, споглядаючи страждання Христа.

 

«Досвід хвороби змушує нас почуватися слабкими та потребуючими допомоги інших», – зазначив Папа Франциск, звертаючись до учасників вебінару на тему «Всесвітній день хворого: значення, цілі та виклики», яку організувала Дикастерія служіння цілісному людському розвитку в четвер, 10 лютого 2022 р., у переддень ХХХ Всесвітнього дня хворого.

Новий сенс страждання

Посилаючись на своє Послання з нагоди цього Всесвітнього дня, що має тему «Будьте милосердні, як і Отець ваш милосердний (Лк 6,36) Перебувати поруч зі страждаючим на дорозі милосердної любові», Єпископ Риму підкреслив, що хвороба спонукає нас «шукати новий сенс та новий напрямок існування». Святий Іван Павло ІІ писав про цей пошук нового сенсу у своєму Апостольському листі Salvifici doloris (Спасенного болю, 1984), зазначаючи, що коли людина через віру усвідомлює спасенні Христові страждання, то, одночасно, «відкриває в них власні страждання, по-новому бачить їх через віру як збагачені новим змістом і новим значенням».

Всі людина, у її цілісності, потребує піклування

Наступник святого Петра наголосив, що ми ніколи не повинні забувати про особливості кожного пацієнта, з його гідністю та його слабкостями. Слід також пам’ятати, що вся людина потребує піклування: її тіло, розум, почуття, свобода і духовне життя. «Святі, які опікувалися хворими, завжди дотримувалися вчення Учителя, що полягає в тому, аби зцілювати рани тіла і душі, молитися і трудитися як задля фізичного, так і задля духовного зцілення».

Інші “патології” сучасного світу

Святіший Отець підкреслив, що пандемія спонукає розглядати хворобу не лише як індивідуальне, але й як глобальне явище. Ця криза змусила також замислитися над іншими видами “патологій”, які загрожують людству та всьому світові, такими як індивідуалізм і байдужість, що поширюються в суспільстві споживчого добробуту та економічного лібералізму, і, як наслідок, нерівність, що спостерігається також у сфері охорони здоров’я. Щоб позбутися цього соціального “вірусу”, як зауважив Папа, слід поширювати культуру братерства, що ґрунтується на усвідомленні того, що ми всі люди – рівні, всі є дітьми одного Батька.

Покликання цілісного піклування про людину

Пригадуючи притчу про Доброго Самарянина, Наступник святого Петра підкреслив, що «Церква, наслідуючи Христа, Доброго Самарянина людства, завжди трудилася для тих, хто страждає, спрямовуючи на хворих великі особисті та економічні ресурси». В цьому контексті він згадав про католицькі медичні заклади в країнах, що розвиваються, про багатьох місіонерів, які присвятили все своє життя піклуванню найбіднішими хворими, про численних святих людей, які в різних частинах світу започаткували медичні установи, даючи, таким чином, початок чернечим згромадженням. «Це покликання та місія цілісного піклування про людину повинна також і сьогодні оновити харизми у сфері охорони здоров’я, щоб не бракувало допомоги страждаючим людям», – наголосив Єпископ Риму.

Молитва за хворих і за тих, хто поруч з ними

Папа Франциск висловив вдячність усім, «хто в житті та на роботі щодня перебуває поруч з хворими», та з любов’ю піклується про своїх близьких і розділяє їхні радощі і сподівання, біль і тривоги. Він подякував лікарям, медсестрам і медбратам, фармацевтам та всім медичним працівникам; а також капеланам лікарень та богопосвяченим особам, що служать хворим, і численним волонтерам. «Усім цим людям я запевняю свою згадку в молитві, – підкреслив він, – аби Господь дав їм здатність слухати хворих, мати до них терпеливість, піклуватися про них у цілісний спосіб, що включає тіло, дух і взаємостосунки. І особливим чином я молюся за всіх хворих у кожному куточку світу, особливо за тих, хто дуже самотній і не має доступу до медичних послуг».