Папа: Спів – це мова, яка веде до спільності сердець
  • Суб, 10/11/2018 - 19:50

Святіший Отець зустрівся з євангелізаторами, що діляться вірою через музику та спів

Музика та спів – це мова для свідчення Євангелія та для того, щоби досягнути сердець усіх людей, також і тих, які далекі від Церкви та віри. Думками про це Папа Франциск поділився з членами асоціації «Вихованці неба». Мова йде про групу молоді, що, починаючи з 1968 року, звіщає Євангеліє за допомогою музики та співу, організовуючи концерти по всій Італії та Європі. Зустріч відбулася в контексті 50-річчя заснування та 10-річчя відходу до вічності засновника священика-єзуїта о. Джузеппе Аріоне.

Виходячи на перехрестя в дусі Собору

Як зауважив Папа, отець Аріоне, «керуючись орієнтирами Другого Ватиканського Собору щодо Церкви в діалозі зі сучасним світом», присвятив своє життя «формі апостольського служіння, що використовувала музику та спів як мову, спроможну в універсальний спосіб передавати красу та силу християнської любові». Він виходив на «перехрестя доріг» та в місця, «доти не досліджувані Церквою», щоб зустрічатися з молоддю і підлітками там, де вони збиралися та проводили свій час.

«Він звертався з емпатією та доброзичливістю до всіх без різниці, пропонуючи шлях віри та братерства. Мета полягала в тому, щоби євангелізувати за допомогою співу, пропонуючи віру, яка звіщає та оспівує Божу любов, породжуючи дружбу та братерство», – сказав Святіший Отець, заохочуючи «й далі нести харизму цього великодушного єзуїта, оновлюючи її щодо форм, але зберігаючи пророче натхнення, досі дійсне та актуальне».

Розмова з Богом – джерело ефективного свідчення

Як зауважив Папа, щоб це робити, необхідно «дбати про своє внутрішнє життя», не дозволити світському шумові «викрасти» його, але «розвивати його через особисту та спільну молитву, слухання Божого слова, постійну участь у Святих Тайнах».

«Таким чином, – додав він, – ваші голоси та мелодії зможуть не лише задовольнити добрий музичний смак, але, збагачені вашим свідченням і християнським життям, викликатимуть у тих, які вас слухають, прагнення спільності з Богом. Таким чином, ставатимете дедалі більше сповненими ентузіазму вістунами Євангелія».

Мова спільності сердець

Глава Католицької Церкви підкреслив, що місія «Вихованців неба» вкорінена у біблійній традиції, зокрема, у псалмах. Добрий спів вимагає старання й праці, але все це є «приємними зусиллями», оскільки «підносить на дусі», особливо, в контексті богослужінь. «Спів – це мова, яка веде до спільності сердець», – сказав Папа, дякуючи євангелізаторам за те, що вони, «долаючи всілякі кордони», поширюють послання миру та братерства.

«У хорі відчуваємо чарівність багатоголосся. Заохочую вас бути “поліфонічними” також і в щоденному житті, як між собою, так і з іншими. Насамперед, не забувайте, що більше, ніж завдяки красі вашого співу, вас розпізнаватимуть як Христових учнів та свідків, якщо любитимете одні одних так, як Він нас полюбив», – наголосив Святіший Отець, вказуючи на те, що в цьому полягає їхній «спосіб бути місійною Церквою, здатною заражувати та приваблювати тих, які, можливо, й не знаючи цього, очікують зустрічі з Ісусом».