Папа сподівається на поновлення угоди з Китаєм про призначення єпископів
  • Срд, 06/07/2022 - 11:25

Інтерв’ю Папи Франциска для інформагентства «Reuters» торкнулося також питань, пов’язаних із призначенням католицьких єпископів в Китайській Народній Республіці.

Папа Франциск стверджує, що Тимчасова Угода між Святим Престолом та Китайською Народною Республікою діє та сподівається, що в жовтні її вдасться поновити. Це було однією із тем півторагодинної розмови Святішого Отця з кореспондентом Reuters Філіпом Пуллеллою, що відбулася 2 липня. Інформагентство опублікувало чергову серію витягів з цієї розмови.

Потрібно нагадати, що завдяки Тимчасовій Угоді, підписаній 2018 року, текст якої залишається конфіденційним, була зцілена ситуація в Католицькій Церкві Китаю, повернувши до повного сопричастя з Єпископом Риму тих китайських єпископів, які були висвячені без папського мандату. Угодою передбачено спільну процедуру на шляху призначення єпископів, залишаючи останнє слово за Папою.

Із тексту, опублікованого Reuters, можна зрозуміти, що Папа Франциск підтримує угоду та висловив цінування праці, яку в цьому виконує Державний Секретар: «Тим, хто сприяє поступові цієї угоди, є кардинал Паролін, який є найкращим дипломатом Святого Престолу, мужем високого дипломатичного рівня. Він знає, в якому напрямку рухатися, він є людиною діалогу та веде діалог з китайською владою. Думаю, що комісія, яку він очолює, зробила все для того, щоби рухатися вперед та знайти вихід, і вона його знайшла».

Папа Франциск підтримує політику малих кроків, «мучеництво терпеливості», про яке говорив кардинал Аґостіно Казаролі, будівничий ватиканської політики щодо країн східної Європи в період комуністичного блоку. «Багато-хто говорив чимало речей проти Івана ХХІІІ, проти Павла VI, проти Казаролі. Але дипломатія полягає в цьому. Перед обличчям закритої ситуації потрібно шукати можливі шляхи, не ідеальні. Дипломатія є мистецтвом можливого, чинити так, щоб можливе ставало реальним. Святий Престол завжди мав таких великих мужів», – сказав Папа.

Святіший Отець визнає, що призначення єпископів у Китаї відбувається повільно, але вже є результати. «Все рухається повільно, як я кажу, “по-китайськи”, бо китайці мають таке відчуття часу, що ніхто їх не квапить», – зазначає він, додаючи, що є проблеми також і в китайської сторони, оскільки багато питань залежать від місцевої влади, стосунки з Церквою в регіонах залежать від неї. «Але угода працює і сподіваються, що в жовтні вдасться її поновити», – сказав Папа.