Папа: Споглядання і дія – запорука житті в радості
  • Пон, 22/07/2019 - 11:50

Чого можемо навчитися від біблійних сестер Марти і Марії, які приймали Ісуса в своєму домі? Думками про це під час недільної зустрічі з вірними поділився Святіший Отець.

Якщо хочемо з радістю насолоджуватися життям, мусимо поєднати споглядання з дією. Про це нагадав Папа Франциск, роздумуючи перед проказуванням молитви «Ангел Господній» в неділю, 21 липня 2019 року, над євангельською розповіддю про візит Ісуса до дому Марти і Марії, сестер Лазаря.

Жодного слова

Як розповідає святий Лука, коли Христос прибув до сестер, Марія сіла в Його ногах, залишивши всі інші заняття, аби бути близько до Нього і не пропустити жодного з Його слів. «Слід усе відкласти, коли Він навідується до нашого життя, Його присутність і Його слова є понад кожну річ», – сказав Папа, додаючи:

«Господь завжди робить нам несподіванки: якщо починаємо по-справжньому слухати Його, то розсіваються хмари, сумніви поступаються місцем істині, страхи – спокоєві, а різні життєві ситуації знаходять правильне розміщення. Господь завжди, коли приходить, впорядковує речі».

Краща частка

За словами Святішого Отця, в образі Марії при ногах Ісуса бачимо «молитовну поставу віруючого», який вміє перебувати в присутності Учителя. Йдеться про те, щоби «зупинитися під час дня» й «зосередитися в тиші», аби «звільнити місце для Господа», наважитися «побути з Ним наодинці», аби потім «з більшим спокоєм та ефективністю повернутися до щоденних речей».

Тож похваливши поведінку Марії, яка, за Його словами, «обрала кращу частку», Ісус, як зауважив Папа, немовби промовляє до кожного з нас: «Не дозволь, аби те, що маєш зробити, вибивало тебе з колії, але слухай, насамперед, Господній голос, аби добре виконувати завдання, які життя ставить перед тобою».

Харизма гостинності

Як стверджує євангелист, Ісуса до свого дому прийняла саме Марта. «Можливо, – мовив Святіший Отець, – Марта була старшою з-поміж сестер, не знаємо цього, але без сумніву, ця жінка мала харизму гостинності». В той час, як Марія слухала Ісуса, Марта дбала про різні послуги, тож Учитель сказав: «Марто, Марто, ти побиваєшся і клопочешся про багато».

«Цими словами, очевидно, Він не має наміру засудити наставлення служіння, але, радше, заклопотаність, з якою його іноді переживають. Також і ми поділяємо турботу святої Марти і, за її прикладом, прагнемо дбати про те, щоб у наших родинах і спільнотах було живим почуття гостинності, братерства, аби кожен міг почуватися “вдома”, особливо, найменші та вбогі, коли стукають до дверей», – сказав Папа.

Мудрість серця

Підсумовуючи, Наступник святого Петра зауважив, що ця євангельська розповідь нагадує нам про те, що «мудрість серця полягає саме в тому, щоби вміти поєднати ці два елементи: споглядання і дію». За його словами, дорогу нам показують сестри Марта і Марія.

«Якщо хочемо з радістю насолоджуватися життям, ми повинні засвоїти ці два наставлення: з одного боку – “сидіти в ногах” Ісуса, щоб слухати Його, коли Він виявляє таємниці кожної речі, а з іншого – бути турботливими й готовими в гостинності, коли Він переходить і стукає до наших дверей з обличчям друга, який потребує хвилини відновлення сил і братерства», – сказав Папа, побажавши:

«Нехай же Пресвята Марії, Мати Церкви, дарує нам благодать любити та служити Богові та ближнім руками, як в Марти, та серцем, як у Марії, щоб завжди перебуваючи в слуханні Христа, ми змогли стати ремісниками миру й надії».