Папа: Спорт вчить нас рішучості в прямуванні до благородних цілей
  • Суб, 09/03/2019 - 21:46

Взаємини між Церквою та світом спорту та важливість спорту для зростання людської особи були в центрі уваги зустрічі Святішого Отця з учасниками щорічного конгресу Європейського велосипедного союзу.

«Спорт може виявитися великою допомогою в загальнолюдському зростанні кожної особи, бо спонукає проявити якнайкращі якості з огляду на досягнення визначеної мети й на те, що виховує до постійності, жертовності та зречень», – наголосив Папа Франциск, приймаючи в суботу, 9 березня 2019 р., учасників щорічного конгресу Європейського велосипедного союзу, підкресливши, що «взаємини між Церквою та світом спорту мають довгу історію та з бігом часу стали дедалі міцнішими».

Виховання чеснот

На прикладі однієї з найпоширеніших дисциплін велоспорту, якою є шосейний велоспорт, зокрема, коли йдеться про командну велогонку, Святіший Отець відзначив скоординовану працю всієї команди на різних етапах задля спільного результату, яка також часто повинна посвятитися капітанові, й допомогти товаришеві, який зазнає труднощів.

«Подібно також і в житті необхідно розвивати дух альтруїзму, великодушності та спільноти, щоб допомагати тому, хто відстав і потребує допомоги, щоб досягнути визначену мету», – наголосив Глава Католицької Церкви, вказавши на те, що чимало велогонщиків стали прикладом інтегральності й послідовності, поєднавши стійкість духа й рішучість в досягненні перемоги із солідарністю та радістю життя. «Спортсмени, – додав він, – мають оту надзвичайну можливість передавати всім, особливо, молоді позитивні цінності життя та прагнення витратити його на високі й благородні цілі».

На служінні людині, а не навпаки

У цьому контексті Папа вказав на важливість того, щоби кожен, хто займається спортом, – принагідно, аматорськи чи професійно, – завжди вміли переживати спортивну діяльність як допомогу в зростанні та цілісному здійсненні особи. «Коли ж спорт, навпаки, стає ціллю сам у собі, а людська особа – засобом на служінні іншим інтересам, як от престиж і заробіток, то з’являються викривлення, що забруднюють спорт», – наголосив він, вказуючи на такі явища як допінг, нечесність, брак пошани до суперників чи корупцію.

Між новизною і традицією

На завершення Святіший Отець звернув увагу на ще одне явище, яке може викликати напруження: також і у велоспорті зроджуються нові дисципліни, які поширюються серед молодих поколінь, що становить виклик для традиційних видів. «Також і вас стосуються зобов’язання, які Церква взяла на себе стосовно бажання слухати молодь, взяти до серця їхні очікування, їхні способи вираження прагнення жити та самореалізуватися», – підкреслив Папа, наголошуючи на необхідності «супроводжувати нові покоління, не втрачаючи з поля зору здорові традиції».