Папа: справжнє утішення – це дар і служіння
  • Пон, 12/06/2017 - 18:38

Розрада – це Божий дар та служіння ближнім, адже ніхто не може втішити сам себе. Для того, щоб отримати втіху, потрібне відкрите серце. Про це Папа Франциск роздумував під час Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти» у понеділок, 12 червня 2017 р., коментуючи уривок з Послання до Корінтян, в якому святий Павло вісім разів згадує слово «втіха», «утішати».

Святіший Отець зазначив, що утішення ніколи не  є «автономним». Воно є духовним досвідом і тому завжди вимагає присутності когось іншого. Той, хто намагатиметься утішати себе самого, обмежиться тим, що спостерігатиме за собою у дзеркалі, обманюючи себе самого, стараючись виділитися. Таке самоутішення не залишає простору, необхідного для розвитку. Прикладом такого наставлення є законовчителі, багач у про Лазаря, фарисей, який молився: «Боже, дякую тобі, що я не такий, як інші лю­ди, – гра­­біжники, не­пра­ведні, перелюбці, або як оцей митар» (Лука 18, 11).

«Ісус показує нам можливість бути людьми, які таким способом життя ніколи не осягнуть повноти буття, щонайбільше, хіба досягнуть марнославства», – сказав Папа Франциск, зазначаючи, що справжнє утішення потребує присутності іншого. Крім того, справжнє утішення дозріває тоді, коли втішаємо інших. «Втіха є переходом від отриманого дару до дарування власного служіння», – пояснив Його Святість.
«Дійсне утішення вміщає у собі подвійну інакшість: воно є даром і служінням. Щоб отримати утішення, потрібно визнати, що ми його потребуємо Тільки тоді прийде Господь, щоб нас розрадити й дати нам місію розраджувати інших. Нелегко мати відкрити серце, щоб отримати дар і служити іншим», – сказав Папа.

Потім Святіший Отець зазначив, що для того, аби мати відкрите серце, потрібно бути щасливими, як на це вказує євангельське читання з понеділка, представляючи вісім Блаженств, які вказують, хто є блаженним, тобто, щасливим. Це убогі духом, засмучені, лагідні, голодні й спраглі справедливості, милосердні, чисті серцем, миротворці, переслідувані за правду... «Таким чином, серце відкривається і Господь приходить з даром розради та з місією утішати інших»,  – наголосив Наступник святого Петра.

Папа зазначив, що закритими є ті люди, які відчувають себе самодостатніми, людьми, яким не потрібно плакати, бо вважають себе праведними. Це люди жорстокі, які не знають, що означає лагідність, несправедливі, безжалісні й немилосердні, які ніколи не прощають іншим, бо не відчувають необхідності бути прощеними. Це люди з брудними серцями, розпалювачі війни, люди, яких ніколи не критикують або не переслідують, бо  вони байдужі до переслідувань, яких зазнають інші. Ці люди із закритими серцями не є щасливі, бо не можуть прийняти дару розради, щоб обдарувати ним інших.

На закінчення Папа Франциск закликав замислитись над тим, яким є наше власне серце: чи воно відкрите і здатне просити утішення, щоб потім передавати його іншим як Божий дар?  Він заохотив часто повертатись до цих думок і дякувати Богові, Який «завжди намагається нас утішити». Господь просить нас хоч трішечки прочинити двері свого серця, а тоді Він зможе до нього ввійти.