Папа: справжня доктрина об’єднує, ідеологія – розділяє
  • Суб, 20/05/2017 - 11:39

Справжня доктрина об’єднує, а ідеологія, навпаки, – розділяє. На цьому наголосив Папа Франциск у проповіді під час ранкової Святої Меси, яку він відслужив у каплиці ватиканської резиденції  «Дім Святої Марти», звертаючи увагу на так званий Єрусалимський Собор, який відбувся в Єрусалимі приблизно 49 року. На ньому вирішили, що погани, які навернулись до християнства, не зобов’язані піддатись обрядові обрізання, як цього вимагав закон Мойсея.

Святіший Отець розгорнув своє роздумування навколо тексту з Діянь Апостолів, де розповідається про те, що також і в першій християнській громаді вже «існувала заздрість, боротьба за владу, були й хитруни, які прагнули заробити й купити владу». Таким чином, «завжди існували проблеми». Його Святість пояснив, що всі ми є людськими істотами, грішниками, не бракує труднощів також і Церкві. Але те, що ми є грішними, призводить до покори і наближає до Господа, «як до спасителя від наших гріхів».

Стосовно поган, «яких Святий Дух покликав стати християнами», Папа нагадав, що у згаданому уривку з Нового Завіту мовиться, що апостоли та старші схвалили вибрати кіль­кох з-між себе й послати в Ан­ті­о­­­хію з Павлом та Вар­на­вою.

Серед учасників Собору в Єрусалимі були такі, що вели гарячі дискусії, але робили це з добрим наміром, а були й такі , що чинили безладдя. «Частина апостолів прагнула обговорити проблеми, – вів далі Святіший Отець, – а інші – створювали проблеми, що розділяли Церкву, твердячи, що проповідування апостолів не є тим, яке проповідував Ісус, що воно не є правдою».

Апостоли дискутували між собою і, нарешті, погодилися. «Але, – за словами проповідника, – це не було політичною угодою, а натхненням Святого Духа, Який спонукав їх зрозуміти, що не треба тур­бувати тих із поган, що навер­та­ють­ся до Бога, але їм при­пи­сати, аби утримувалися від ідоложертовного м’яса, бо це б означало, що вони перебувають у спілкуванні з ідолами, утримувались від крові, від задушеного та розпусних зв’язків».

Єпископ Риму підкреслив «свободу Духа», Який «примиряє». Отже, погане можуть стати членами Церкви без того, щоб пройти через обрізання. Це був «перший Собор» Церкви­: «Святий Дух, і вони – Папа з єпископами, всі разом, що зібрались, щоб вияснити доктрину», і в подальшому протягом століть, як наприклад Собор в Ефесі чи Другий Ватиканський Собор, бо «Церква зобов’язана роз’яснювати доктрину, щоб усі добре зрозуміли, що сказав Ісус, яким є євангельський дух».

На думку Святішого Отця, завжди існують люди, які без жодного доручення бентежать християнську громаду, які дають свої власні вказівки та інтерпретації доктрини Церкви. Вони такі самі фанати, як ті, що сіяли кукіль, щоб розділити християнську спільноту. Проблема полягає в тому, що коли доктрина Церкви, яка випливає з Євангелія, що її надихає Святий Дух, – бо ж Ісус сказав, що «Дух усього навчить  пригадає те, що Ісус навчав»,  –  тоді доктрина перетворюється на ідеологію. В цьому полягає велика помилка таких людей. Вони «не були віруючими, але ідеологізованими, мали ідеологію, яка «закривала їхнє серце на діяння Святого Духа». Апостоли ж, навпаки, хоч і гаряче дискутували, не були ідеологізованими, «мали серце, відкрите на все те, що навчав Святий Дух».

Отже, не потрібно лякатись «думок ідеологів доктрини». Церква, наголосив на закінчення Папа Франциск, «має свій власний учительський уряд, авторитет Папи, єпископів, соборів» і потрібно прямувати тим шляхом, «який походить від проповіді Ісуса та вчення й підтримки Святого Духа», шляхом, який завжди відкритий, завжди вільний», адже доктрина об’єднує, собори також об’єднують християнську спільноту, в той час, як «ідеологія – розділяє».