Папа: Справжня покора неможлива без приниження
  • Пон, 29/01/2018 - 15:25

Справжня покора неможлива без приниження. Про це Папа Франциск роздумував, проповідуючи під час ранкової Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти» у понеділок, 29 січня 2018 року. Він зосередив свою увагу на постаті царя Давида, що був дійсно «великим» мужем, але також «грішником», який, однак, розкаявся та «дозволив Господеві себе перемінити, дав себе простити», а тому Церква визнає його святим.

В першому читанні розповідалося про приниження Давида: його син Авесалом збунтувався та підняв повстання проти батька. Цар у цій ситуації думав не про те, як «врятувати свою шкуру», але зберегти народ, святиню та ковчег Завіту. А тому вирішив утекти, що за словами проповідника, зовсім не було виявом боягузтва, але великої мужності.

І під час цього відступу один чоловік на ім’я Симей, з родини попереднього царя_ насміхався над Давидом і проклинав його, кажучи, що Господь його покарав за «кров дому Саула», замість якого той царював, а тому передав царство в руки Авесалома. Оточення Давида хотіло змусити Симея замовкнути, на що цар відповів: «Лишіть його, нехай проклинає, бо це Господь звелів йому. Може, Господь зглянеться на моє горе й віддасть мені добром замість сьогоднішнього прокльону».

Папа звернув увагу на те, що ця подія трапилися під час того, як Давид виходив на Оливну гору. І це є прообразом Ісуса, Який також виходив на Голготу, вислуховуючи насмішки та прокльони. «Ми іноді думаємо, що покора означає неспішно ходити з похиленою головою, дивлячись лише собі під ноги. Але також хворі ходять з похиленою головою: це ще не покора», – наголосив проповідник, додаючи:

«Добре, аби ми замислилися над цим: не існує справжньої покори без приниження, і якщо ти нездатний стерпіти, переносити впокорення, ти не є покірним. Прикидаєшся таким, але не є покірним».

За словами Святішого Отця, Давид, взяв на себе тягар наслідків своїх гріхів, а тому став святим. Ісус також узяв на Себе, але наші гріхи. Й обоє зазнали приниження. «Завжди існує спокуса боротися проти того, хто нас обмовляє, принижує, викликає в нас сором. Але Давид відповідає: “Ні”. Господь каже: “Ні”. Бо це невірний шлях. Правильною дорогою є Ісусова, проображена в Давиді: переносити приниження».

Підсумовуючи, Папа заохотив: «Просімо цієї благодаті. А якщо хтось почувається мужнім, то, згідно з навчанням святого Ігнатія, може просити в Бога, аби посилав йому приниження, аби ще більше уподібнюватися до Господа Ісуса».