Папа створив фундацію для підтримки католицьких лікарень
  • Чтв, 07/10/2021 - 10:05

Рішення має на меті надавати економічну підтримку церковним закладам охорони здоров’я, щоб вони зберегли харизму засновників.

Власноручним розпорядженням, оприлюдненим 6 жовтня 2021 р., Папа Франциск створив «Фундацію для католицької охорони здоров’я», спеціальний орган, завданням якого є надавати економічну підтримку медичним структурам Церкви, «щоби зберігалися харизма засновників, включення у мережу аналогічних і заслужених структур Церкви й разом з цим – їхній виключно благодійний характер, відповідно до приписів соціальної доктрини».

Рішення Папи побачило світ у період кризи, що вражає різні медичні структури під проводом чернечих згромаджень, що часто потрапляють в ситуацію неможливості надалі утримувати їх і виставляють на продаж. Нова фундація діятиме як структура, пов’язана зі Святим Престолом, тобто, «під його суверенною владою та як засіб Адміністрації Майна Апостольської Столиці, що забезпечуватиме її управління та все те, що вона потребуватиме для свого функціонування». Святіший Отець затвердив також статут фундації, яку очолить архиєпископ Нунціо Ґалантіно, Президент Адміністрації Майна Апостольського Престолу.

Статутною метою нової установи є підтримувати та наново оживляти медичні заклади, що є власністю церковних структур, чи управляються ними, отримуючи необхідні фінансові ресурси від приватних доброчинців, так і від приватних і громадських інституцій. Фундація могтиме здійснювати будь-які операції, дозволені в країнах, у яких діють зазначені медичні заклади, стараючись забезпечувати пошану до соціальної доктрини та економічну сталість. Натомість, католицькі структури охорони здоров’я, що потрапили в труднощі, матимуть можливість уникнути прийняття рішень, обумовлених нагальністю.

У цьому контексті варто згадати слова Папи Франциска, сказані з нагоди молитви «Ангел Господній», яку він 11 липня 2021 року проводив з балкону римської лікарні ім. Аґостіно Джемеллі, де тиждень перед тим був прооперований. Він тоді зазначив, що перебуваючи в лікарні, на власному досвіді ще раз пересвідчився у тому, «наскільки важливим є добре медичне забезпечення, доступне для всіх». З цього випливає заохочення «не втратити це цінне благо». А це вимагає «зусилля з боку всіх, бо воно служить всім і вимагає внеску всіх». Папа додав, що й у Церкві, іноді, трапляється так, що медичний заклад через погане управління банкрутує, і перша думка, що приходить – продати. Але покликанням Церкви «не є шукання заробітку», але «служити», а служіння є безкорисливим. Тому потрібно «зберегти інституції, які надають безкорисливу допомогу».

«Старатимемося запобігти також ризикові, щоб ці структури, навіть не бажаючи цього, сприяли поширенню елітарного розуміння медичної допомоги, скорочуючи простір, відведений на лікування, доступного для всіх», – зазначив архиєпископ Нунціо Ґалантіно в коментарі для Vatican News.