Папа створив нову Колегію, яка займеться серйозними канонічними злочинами
  • Втр, 11/11/2014 - 15:13

Папа створив в рамках Конгрегації віровчення спеціальну Колегію з кардиналів і єпископів, яка займатиметься більш серйозними канонічними злочинами, які були вчинені проти моралі чи відносяться до надуживання в здійсненні таїнств, про які йдеться в 1-6 параграфах Апостольського листа Івана Павла II "Sacramentorum Sanctitatis Tutela".

У спеціальному зверненні Франциска говориться, що нова Колегія складатиметься з семи кардиналів і єпископів на чолі з головою Колегії. Всі вони будуть призначатися безпосередньо Святішим Отцем. Новий орган буде керуватися у своїй діяльності спеціально розробленим регламентом. Рішення про створення Колегії вступило в силу 11 листопада 2014, з моменту опублікування папського декрету у ватиканській газеті "L'Osservatore Romano".

В повідомленні говориться, що причиною рішення понтифіка стала велика кількість звернень, що поступають в Конгрегацію віровчення, і необхідність забезпечення більш швидкого розгляду такого роду справ.

Канонічні правопорушення, зарезервовані виключно для розгляду Конгрегацією віровчення, стосуються справ спрямованих проти святості Святих Дарів, таїнства Євхаристії і таїнства покаяння. Також до компетенції ватиканської дикастерії відносяться серйозні злочини проти моральності, наприклад, злочини проти шостої заповіді Декалогу, вчинені священиком з особою в неповнолітньому віці до вісімнадцяти років.