Папа: сучасне суспільство потребує вірогідних свідків
  • Птн, 21/04/2017 - 18:02

Виховувати з любов’ю, виводячи на яв потенціал кожної дитини. Із таким закликом Папа Франциск звернувся до членів Згромадження Малих Братів Марії, відомих також як шкільні брати-марісти, – чоловічого чернечого Згромадження, члени якого посвячуються навчанню та християнському вихованню дітей і молоді – з нагоди 200-річчя заснування. У посланні, написаному на ім’я Генерального Настоятеля, він наголосив на тому, що сучасне суспільство потребує вірогідних свідків для того, щоб будувати кращий світ.

Підкреслюючи важливість виховання, Глава Католицької Церкви зазначив, що виховувати є «вираженням Божих доброти й милосердя». Він пригадав слова засновника Згромадження Марселлена Шампаньї: «Виховання для дитини є тим, чим є обробіток для землі. Яким би добрим не був ґрунт, якщо його не зорати, то не родитиме нічого, крім бур’янів та чагарника». За його словами, завдання вихователя – це «постійне посвячення, яке вимагає зречень». В той же час, воно є «питанням серця».

У посланні читаємо, що чернець-вихователь повинен, насамперед, подбати про «обробіток себе самого». «Ви повинні усвідомлювати, що ґрунт, який ви обробляєте та формуєте, є священним, та вбачати в ньому Божі відбиток і любов», – пише Папа, зупиняючись на важливій для нього темі розрізнювання. «Розпізнавати означає об’єктивно та з любов’ю визнавати теперішню ситуацію, співставляючи її з духом засновників», – пояснює він, заохочуючи братів-марістів «з надією відкритися на майбутнє, прямуючи вперед з оновленим духом». Адже, за його словами, сучасне суспільство потребує «стійких у своїх принципах людей, які даватимуть свідчення тому, в що вірять, будуючи, таким чином, кращий для всіх світ».

Святіший Отець заохотив членів Згромадження піддатися проводові Пречистої Діви Марії у світлі гасла своєї спільноти: «Все Ісусові через Марію, все Марії для Ісуса». Смирення, готовність та служіння – цими харакреними рисами Богородиці повинен, за словами Папи, відзначатися також «добрий чернець-вихователь». «Таким чином, – підсумовує він, – молодь розпізнаватиме завдяки вашому способі буття і діяння, що в них існує щось надзвичайного, та зрозуміє, що варто не лише навчитися цих цінностей, але, насамперед, засвоїти їх і наслідувати».